PNL va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa de urgenţă 3/2018 privind contractele part-time şi impozitele angajaţilor din IT şi din cercetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Am luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la CCR a OUG 3 care a fost dată de Guvern pentru a cârpi prostiile pe care le-au făcut prin OUG 79, prin OUG 4, prin OUG 60, prin OUG 82”, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban, după şedinţa conducerii liberalilor.
 
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi  o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că în OUG privind Codul fiscal adoptată joi au fost însuşite observaţiile Ministerului Justiţiei, iar în privinţa impactului bugetar al acestuia a spus că va oferi lămuriri Ministerul Finanţelor.

”Ordonanţa a primit toate avizele, din punctul de vedere al Guvernului nu e discriminatorie, dimpotrivă, repară unele situaţii care ar fi putut fi considerate discriminatorii. Au fost câteva observaţii ale Ministerului Justiţiei, dar propunerea venită astăzi în Guvern, care a fost adoptată, este cea care cuprinde şi observaţiile însuşite, deci Ministerul Finanţelor şi-a însuşit observaţiile MJ”, a susţinut Barbu.

Întrebat despre faptul că în punctul de vedere de ieri al MJ se spune că stabilirea în sarcina angajatorilor a obligaţiei de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajaţi ar putea contraveni principiului justei aşezări a sarcinii fiscale stipulat în Constituţie, iar în privinţa contractelor part-time, urmare a OUG adoptate, o parte din impozitele angajaţilor vor fi plătite de angajatori, purtătorul de cuvânt a replicat: ”Eu vă spun ce ştiu exact de la Ministerul Finanţelor. Sunt convins că dacă sunt clarificări necesare, colegii din MF le vor face”.

În legătură cu faptul că în nota de fundamentare se spune că nu se poate estima impactul bugetar şi, atunci, de unde vor veni banii, Nelu Barbu a declarat: ”Având în vedere că e o OUG care a fost pregătită într-un termen scurt pentru a rezolva o situaţie, este absolut normal să mai aşteptăm puţin până vin toate clarificările necesare. Ministrul de Finanţe a promis că vine cu aceste clarificări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.