Conducerile organizaţiilor PNL şi USR PLUS din Buzău au explicat, vineri, de ce nu au sprijinit proiectul primarului Constantin Toma de organizare a unui referendum privind unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti, afirmând că este unul "făcut pe genunchi". "Nu vom participa prin votul nostru la un proiect fără finalitate şi care nu va avea consecinţele aşteptate. Este o aventură care va angaja bugetul familiilor şi buzoienilor pe mulţi ani de acum încolo. Noi nu avem un studiu de oportunitate şi nu avem un studiu de impact, obligatorii după părerea mea pentru un astfel de proiect", a declarat liderul filialei municipale Buzău a PNL, Vlad Pufu. Şeful USR PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru, a afirmat că proiectul "este o glumă care nu are o fundamentare şi nu are nişte obiective asumate".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii din Buzău ai PNL şi ai USR PLUS au organizat, vineri, o conferinţă de presă comună în care au dorit să explice de ce nu vor să sprijine ideea edilului buzoian Constantin Toma de organizare a unui referendum de unire a municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti.

În şedinţa de miercuri a Consiliului Local, organizarea referendumului a trecut, cu votul majoritar al aleşilor PSD, în timp ce reprezentanţii USR PLUS şi PNL s-au abţinut.

În opinia celor două formaţiuni, acest proiect este unul "făcut pe genunchi" şi nu are în spate nişte studii elementare pentru un astfel de demers. Practic, reprezentanţii PNL şi cei ai USR-PLUS Buzău au afirmat că nu vor face o campanie pentru ca buzoienii să nu voteze pentru această unire, ci susţin doar că municipalitatea ar trebui să treacă la o decizie de o asemenea importanţă după întocmirea unui plan bine pregătit şi asumat.

"Consilierii PNL s-au abţinut în cadrul Consiliului Local la proiectul privind organizarea referendumului pentru unirea cu comuna Ţinteşti. Un vot de abţinere nu este un vot împotrivă, adică nu vom merge din casă în casă pentru a explica buzoienilor cât de nepotrivit este acest proiect în această fază. Nu vom participa prin votul nostru la un proiect fără finalitate şi care nu va avea consecinţele aşteptate. Este o aventură care va angaja bugetul familiilor şi buzoienilor pe mulţi ani de acum încolo. Noi nu avem un studiu de oportunitate şi nu avem un studiu de impact, obligatorii după părerea mea pentru un astfel de proiect. Nu ştim din ce surse vom face acele investiţii, dacă avem acea capacitate de absorbţie de a prelua comuna Ţinteşti pentru că eu cred că intenţia este să se mărească liniile de credit, dar primarul trebuie să îşi asume această chestie şi să spună cu subiect si predicat: da, vom face această absorbţie prin credite", a declarat senatorul liberal Vlad Pufu, preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Buzău.

De asemenea, el a explicat că autorităţile comunei Ţinteşti au arătat că, din cele peste 7.000 de hectare cât are la dispoziţie comuna, Primăria nu are în proprietate decât 450 de hectare de păşune.

"Există la Ţinteşti doar 450 de hectare de păşune disponibile. Atât, din cele 7.000 de hectare. Atunci întrebăm: s-a făcut studiu geo, ştim dacă solul este predispus construcţiilor şi până la ce nivel de înălţime se poate construi acolo? Domnul Toma se comportă ca într-un voievodat. Buzăul nu este voievodat. Dacă primarul Toma considera că acest proiect trebuia să treacă, trebuia să invite toate partidele la consultări, să picăm de acord, să prezinte aceste studii apoi, neapărat să îl supună dezbaterii publice şi abia apoi supus votului", a susţinut Vlad Pufu.

În plus, senatorul Pufu a prezentat harta expusă public de primarul Constantin Toma şi a întrebat cum va exista o zonă industrială fix în mijlocul oraşului dacă unirea cu comuna Ţinteşti se realizează.

La rândul său, preşedintele USR PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru, a afirmat că ar fi de acord cu proiectul propus de primarul Constantin Toma dacă municipalitatea şi-ar asuma ducerea la îndeplinire măcar a unei părţi a beneficiilor aduse în discuţie ca urmare a unirii celor două unităţi administrativ-teritoriale.

"Acest proiect consider că este o glumă care nu are o fundamentare şi nu are nişte obiective asumate şi îl întreb pe domnul Toma ce îşi asumă în acest proiect pentru că până acum nu şi-a asumat nimic şi nu este decât o acţiune pur electorală. Ce îşi asumă din acest demers? Trei lucruri pe care administraţia Toma şi le asumă în acest proiect. Ce vor ei, orice, dar să fie ceva asumat. Un număr de locuri de muncă pe care le facem, un număr de case pentru tineri, un termen pentru un spital municipal, un termen pentru a dezvolta economic o zonă nouă. Orice! Nu am văzut însă niciun fel de asumare", a spus preşedintele USR PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru.

Consilierii locali din Buzău şi din Ţinteşti au aprobat, miercuri, în şedinţe care au avut loc în acelaşi timp, organizarea referendumului pentru alipirea celor două unităţi administrativ teritoriale. Referendumul ar urma să aibă loc pe 26 septembrie. Deputatul Emanuel Ungureanu (USR PLUS) şi-a declarat susţinerea pentru proiect, deşi consilierii locali ai USR PLUS s-au abţinut de la vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.