PNL a transmis vineri că Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei arată că multe dintre citicile aduse de PNL la legile justiţiei sunt confirmate de Comisia de la Veneţia. De asemenea, liberalii fac un apel către CCR ca, în evaluarea sesizărilor de neconstituţionalitate asupra modificărilor adusecelor trei legi ale justiţiei, să ţină cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse legilor justiţiei arată acum, în clar, îndreptăţirea criticilor formulate de PNL încă din primul moment al dezbaterilor asupra acestor legi. În ciuda refuzului repetat al majorităţii parlamentare PSD-ALDE, PNL a obţinut sesizarea Comisiei de la Veneţia prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Evaluarea dată publicităţii arată, fără putinţă de tăgadă, faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi alţi reprezentanţi ai PSD-ALDE au minţit cu neruşinare atunci când susţineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneţia”, transmite PNL printr-un comunicat de presă.

Liberalii mai susţin că multe dintre criticile aduse de PNL la legile justiţiei sunt confirmate de Comisia de la Veneţia

“Între criticile aduse de PNL şi confirmate de Comisia de la Veneţia se evidenţiază schimbarea mecanismului de numire în funcţiile de conducere a procurorilor, precum şi restrângerea atribuţiilor preşedintelui României în cadrul acestui proces, invalidarea soluţiilor date de procurorul de caz de către procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrângerea libertăţii de exprimare a magistraţilor, instituirea secţiei speciale pentru anchetarea penală a magistraţilor, schimbarea regimului de pensionare a magistraţilor cu impact asupra stabilităţii sistemului judiciar”, se mai arată în sursa citată.

PNL transmite că face un apel către CCR ca, în evaluarea sesizărilor de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse legilor justiţiei, să ţină cont de Opinia Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, liberalii atenţionează parlamentarii partidelor PSD-ALDE, precum şi pe cei ai celorlalte formaţiuni care au susţinut modificările aduse legilor justiţiei, “să nu facă greşeala de a sfida Comisia de la Veneţia”.

Ei mai spun că atât oficialii europeni, precum şi principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autorităţile din România să consulte şi să ţină cont de poziţia Comisiei de la Veneţia, iar “o atitudine de necooperare din partea autorităţilor române riscă să aducă României şi românilor grave prejudicii”.

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Exeperţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.