Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat luni, la finalul şedinţei Biroului Politic, că liberalii îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă cu privire la schimbarea modalităţii de desemnare a conducerii ANCOM, care a eliminat preşedintele României din această procedură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această OUG privind ANCOM a fost adoptată prin încălcarea legii. Vorbim despre o OUG care încearcă să acapareze o piaţă de 4 miliarde de euro şi care, din nefericire, a fost adoptată în acelaşi stil cu care PSD ne-a obişnuit până acum: netransparent, abuziv şi ilegal. Guvernul a aprobat acea OUG fără avizul Consililui Legislativ, care a apărut la o zi după şi, culmea, incluzând trei prevederi care sesizau neconstituţionalitatea OUG”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus că speră că Victor Ciorbea şi-a învăţat lecţia reacţiei prompte, instituţionale şi în avantajul cetăţenilor României.

”În momentul în care un Guvern dă o OUG care încalcă legea sau care are suspiciuni foarte grave de încălcare a Constituţiei, atunci Avocatul Poporului terbuie să fie primul care reacţionează la un astfel de derapaj”, a adăugat Turcan.

Adrian Diţă a fost numit, în 11 mai, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale în Comunicaţii, cu 236 voturi ”pentru” şi zece ”împotrivă”.

În aprilie, a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care modifică legea de funcţionare a Autorităţii Naţionale în Telecomunicaţii ANCOM, respectiv numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se va face la propunerea Guvernului, aşa cum era şi înainte de modificare, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 3 mai, că ”speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, el subliniind că problema nu este de legalitate, ci de oportunitate şi că Guvernul încă nu a înţeles care este rolul său în arhitectura constituţională. Preşedintele a precizat că Guvernul are o putere foarte mare şi ”poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice”, ci trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea ţării, pentru întărirea şi stabilizarea dezvoltării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.