PNL Bucureşti anunţă marţi că a analizat la nivelul consilierilor generali şi al comisiilor de specialitate propunerea de buget publicată de Nicuşor Dan, iar concluziile sunt clare, şi anume că ”Bucureştiul blocat, lipsă de viziune şi capacitate administrativ”. Sebastian Burduja, liderul PNL Bucureşti, afirmă că de aproape patru ani de zile, Nicuşor Dan ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal. ”Rezultatele sunt practic zero, totul e blocat, iar viziunea de dezvoltare a Bucureştiului lipseşte cu desăvârşire”, spune liderul filialei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sebastian Burduja, Preşedintele PNL Bucureşti, afirmă că ”proiectul de buget propus de Nicuşor Dan este o glumă proastă”.

”De aproape patru ani de zile, Nicuşor Dan ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal. Rezultatele sunt practic zero, totul e blocat, iar viziunea de dezvoltare a Bucureştiului lipseşte cu desăvârşire. În primii trei ani de mandat, PNL i-a acordat lui Nicuşor Dan sprijin total şi şanse fără număr. După retragerea sprijinului pentru primarul general în Consiliul General, votată în unanimitate, PNL Bucureşti are un singur aliat: bucureşteanul”, transmite Burduja.

Liderul PNL Bucureşti afirmă că vor susţine toate proiectele bune pentru bucureşteni şi se vom împotrivi tuturor iniţiativelor care condamnă acest oraş la subdezvoltare.

”Este cazul proiectului de buget propus de Nicuşor Dan, iar motivele noastre sunt simple şi clare: milioane de euro alocate discreţionar pentru parteneriate „de casă”, lipsesc investiţiile, fondurile europene sunt aproape zero şi avem colosala sumă de trei miliarde de lei pentru cheltuieli curente ale primăriei. Ajunge!”, spune Sebastian Burduja.

El menţionează că a analizat proiectul de buget şi, totodată, execuţia bugetară pe ultimii 3 ani: cheltuielile de funcţionare cresc, investiţiile au stagnat, iar modul în care s-a realizat execuţia bugetară pe derularea proiectelor din fonduri europene nerambursabile arată realitatea – Bucureştiul este prost administrat.

Liderul PNL Bucureşti spune că termoficarea Bucureştiului este o ”dezamăgire totală”. ”Primăria Generală a pierdut finanţarea nerambursabilă de la UE pentru termoficarea Bucureştiului din cauza managementului defectuos şi a lentorii în implementare. Fazarea este rezultatul implicit al întârzierilor în execuţie. Nicuşor Dan a uitat matematică de când a ajuns Primar General. Din cauza lipsei capacităţii de a dezvolta Bucureştiul şi de a mări veniturile, a ales să ignore matematica, afirmând că „a scos PMB din faliment”. PMB a bugetat doar 1 miliard de lei pentru termoficare, în condiţiile în care este nevoie de 2 miliarde de lei (500 milioane lei pierderile tehnologice ale Termoenergetica cauzate tot de PMB plus 1,7 nivelul subvenţiei pe 2024 calculate de Termoenergetica). Anul trecut, Nicuşor Dan a alocat 2 miliarde lei pentru termoficare”, afirmă preşedintele PNL Bucureşti.

Burduja arată că ”datoria PMB către Termoenergetica şi ELCEN în 2020 era de aproximativ 500 milioane lei. În prezent, datoria a ajuns la cca 800 milioane lei”.

”Anul acesta, Nicuşor Dan a propus o subvenţie la termoficare de 1,1 miliarde lei, în condiţiile în care Termoenergetica a solicitat 1,7 miliarde lei. Pentru subvenţia la transportul public, PMB are o datorie către STB de 500 de milioane de lei şi un necesar de 1,7 miliarde lei. Nicuşor Dan alocă 1,1 miliarde în buget, creând un alt deficit de peste un miliard de lei. Per total, 3 miliarde de lei lipsesc din bugetul de cheltuieli propus de Nicuşor Dan, iar Bucureştiul rămâne în blocaj economic, financiar şi administrativ”, spune PNL Bucureştyi.

Liberalii mai arată că investiţiile şi fondurile europene sunt un ”eşec pe linie”. Cifrele spun totul despre lipsa de performanţă a administraţiei Nicuşor Dan: 2021, din bugetul de 5 miliarde lei, s-au atras doar 400 milioane lei fonduri europene, ceea ce înseamnă mai puţin de 10%. 2022, s-a reuşit atragerea doar a 250 milioane lei, adică 5%. 2023, în bugetul iniţial s-a propus atragerea a 1,5 miliarde lei, dar nu s-a reuşit decât a 400 milioane lei, mai puţin de 10% din buget şi mai puţin de o treime din bugetul planificat. Aceasta este dovada clară de incapacitate a lui Nicuşor Dan de a atrage fonduri pentru dezvoltarea oraşului. Prin comparaţie, comunităţile conduse de primari liberali atrag fonduri europene şi au un buget de investiţii mult mai mare”, afirmă Burduja.

Potrivit liderului PNL Bucureşti, ”întârzierile birocratice şi structurale la nivelul PMB şi, în mare parte, reticenţa şi inabilitatea primarului de a lua decizii ferme şi rapide în ceea ce priveşte implementarea fondurilor europene au făcut din PMB o instituţie care încă se chinuie pentru banii pe care alţii îi atrag cu multă uşurinţă”.

Paranghelii, bani alocaţi fără concurs, milioane de lei pe publicitate. Pare un titlu care se referă la bugetul primarilor anteriori, dar iată că şi Nicuşor Dan preferă să facă campanie din banii bucureştenilor. Atunci când era activist civic, Nicuşor Dan critica aspru alocarea discreţionară de bani din bugetul bucureştenilor pentru paranghelii, evenimente, firme de casă şi „relaţii publice”. Observăm însă că a alocat discreţionar mai mult de zece milioane de euro pentru diverse evenimente, fără ca organizatorii să participe la un apel de proiecte sau un concurs”, mai spune liderul PNL Bucureşti.

”Dacă în primii ani de mandat alocarea pentru astfel de cheltuieli era 0, între timp se pare că Nicuşor Dan a văzut posibilitatea finanţării propriei campanii electorale din banii bucureştenilor şi a alocat zeci de milioane pentru astfel de activităţi prin alocarea fără concurs a banilor pentru evenimentele la care să îşi promoveze imaginea politică. Toate acestea în condiţiile alocării a 0 lei pentru învăţământ în acest an din bugetul PMB! Învăţământul nu a fost şi nu este o prioritate pentru Nicuşor, deşi a promis 40 de creşe noi în 2020, dintre care zero au fost realizate”, subliniază Burduja. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.