Partidul Naţional Liberal a depus plângere penală împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru modul cum au fost organizate alegerile europarlamentare în Diaspora, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionel Dancă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Preşedintele organizaţiei PNL Diaspora, domnul senator Viorel Badea, a depus la Parchetul General denunţ penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai este incalificabil şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârşită de acesta şi de toţi cu responsabilităţi în organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate, fapta cu premeditare de împiedicare a exercitării a dreptului de vot al cetăţenilor români”, a declarat Ionel Dancă, vineri, într-o conferinţă de presă.
 
El spune că miilor de cetăţeni alungaţi din ţară de guvernările PSD le-a fost interzis dreptul la vot.
 
"Este o faptă cu premeditare la care am asistat duminică, atunci când mii de cetăţeni români alungaţi din ţară de această guvernare şi de guvernările PSD din anii trecuţi, români care şi-au căutat un nivel de trai mai bun în alte ţări şi au vrut să schimbe România în bine, le-a fost interzis dreptul la vot într-un mod inimaginabil. Au fost abuzuri săvârşite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infracţiuni penale care trebuie pedepsită”, a afirmat Dancă.
 
El a mai declarat că PSD şi ALDE au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii români plecaţi peste hotare.
 
"În denunţul penal depus la Parchetul General sunt evidenţiate aceste fapte care demonstrează intenţia autorului, respectiv ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi probele în susţinerea acestei acuzaţii. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică arată o ură a celor din PSD şi din ALDE care ştiind că nu vor obţine niciun folos în urma votului exprimat de cetăţenii români în străinătate au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.
 
La rândul său, preşedintele organizaţiei PNL Diaspora, Viorel Badea, a afirmat, în conferinţa de presă, că prin împiedicarea votului pentru românii din străinătate a fost afectată şi imaginea ţării. 
 
"“Este vorba de deteriorarea gravă a imaginii României în străinătate, este vorba în acelaşi timp de deteriorarea relaţiei pe care cetăţenii români din diaspora o au cu autorităţile şi de respectul pe care cetăţenii din Diaspora nu îl mai au faţă de autorităţile române. Practic, nu s-a ţinut cont de niciuna din aceste situaţii, iar actuala guvernare, Guvernul Dăncilă, nu a făcut altceva decât împiedicând pe cetăţenii români să îşi exercite dreptul la vot să îi îndepărteze şi mai mult de România. Iar România să fie îndepărtată şi mai mult de către Uniunea Europeană, de valorile Uniunii Europene”, a afirmat Badea.
 
El a precizat că au fost cazuri când cetăţeni români au fost arestaţi de poliţia germană la aceste alegeri, dar şi cazuri când reprezentaţi ai ministerului de interne din alte ţări i-au ajutat pe românii care nu puteau vota.
 
"Au fost angajaţi ai ministerului de Interne din Italia şi din Spania care au adus apă românilor care nu puteau vota. Au fost bărbaţi maturi care plângeau la coadă, care nu îşi exercita dreptul la vot. Principalele probleme ale cetăţenilor români din diaspora au fost şi acum cinci ani, secţii puţine, ştampile puţine, personal puţin şi neinstruit, blocaje ale unor şefi de misiuni diplomatice”, a mai afirmat Badea.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.