Reprezentanţii PMP au transmis că soluţia avizului CSM privind trimiterea în judecată a magistraţilor este un compromis pur politic între varianta UDMR privind crearea unei secţii, tot Speciale, în Parchetul General şi eliminarea completă a SIIJ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preocuparea excesivă pentru a crea tot felul de categorii speciale trebuie oprită. Soluţia avizului CSM privind trimiterea în judecată a magistraţilor reprezintă un compromis pur politic între varianta UDMR privind crearea unei secţii, tot Speciale, în cadrul Parchetului General şi eliminarea totală a SIIJ.

Articolul 16 din Constituţia României, privitor la egalitatea în drepturi, spune foarte clar: Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Propunerea de a impune obligativitatea obţinerii unui aviz CSM pentru a trimite în judecată un magistrat este neconstituţională «de pe scaun».

O politizare gravă a problemei răspunderii penale în sistemul judiciar, rezultată din incapacitatea politică de a ne impune o variantă clară. Nu este o soluţie, este un compromis de etapă. Nu suntem toţi egali în faţa legii”, a transmis PMP, joi într-un comunicat de presă.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de comisie. 

Raportul favorabil cu amendamente admise şi amendamente respinse la proiectul privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

Urmează ca raportul să fie votat într-un plen al Camerei Deputaţilor, care este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, Senatul fiind decizional.

„Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”, prevede amendamentul deputatului minorităţilor Ionel Stancu admis de Comisie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.