PMP salută iniţiativa organizării luni unei şedinţe de plen comun a Parlamentului în care preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski să se adreseze direct forului legislativ suprem al României şi, prin intermediul acestuia, întregii societăţi româneşti. Astfel, partidul consideră că Parlamentul de la Bucureşti trebuie să adopte, imediat după discursul preşedintelui Zelenski, o rezoluţie prin care să fie condamnat genocidul programatic şi crimele de război comise de sălbatică armată rusă la ordinele lui Vladimir Putin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Încă de la începutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, toţi românii de bună credinţă s-au raliat în efortul de sprijin umanitar atât pentru refugiaţii ucraineni care au ales să vină în ţara noastră, cât şi pentru comunităţi la nord de graniţa ţării care au fost puternic afectate de acest conflict barbar pornit de Vladimir Putin şi acoliţii săi de la Kremlin. Având în vedere că Volodimir Zelenski a devenit un lider politic mondial – cu cote de încredere mai ridicate decât ale altor şefi de state cu tradiţie democratică îndelungată şi economii dezvoltate –, discursul său din Parlamentul României va fi unul istoric, fiind al doilea cel mai important moment diplomatic după vizita vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, la Bucureşti”, arată PMP, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, din această perspectivă, aşteptarea legitimă a PMP este ca preşedintele Zelenski să repună în discuţie, în termeni cât se poate de concreţi, modificări la legislaţia promovată în Ucraina în 2019 referitoare la limba naţională, astfel încât drepturile minorităţilor naţionale din ţara vecină să fie garantate, protejate şi încurajata. Acest lucru este crucial având în vedere că sunt aproape 500.000 de etnici români care trăiesc în Bucovina de Nord. Până acum, ar trebui să fie evident pentru conducerea politică de la Kiev că România este un stat prieten care susţine şi respectă dreptul internaţional şi nu are pretenţii revizioniste la nivel teritorial.

„Sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei de la începutul barbariei a venit necondiţionat. România nu a cerut nimic la schimb şi nu are nicio pretenţie de la Kiev. În spritul unei prietenii între statele noastre reanimată în faţa barbariei ruseşti, ar fi o dovadă importantă de respect ca Preşedintele Ucrainei să reitereze disponibilitatea modificării legislaţiei naţionale prin care să fie protejate drepturile minorităţilor naţionale. Nu vrem schimbarea graniţelor naţiunilor noastre, dar ne dorim ca principiile şi valorile europene care garanetează drepturile minorităţilor să fie aplicate cu la fel de mare deschidere aşa cum o face statul român”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, conform comunicatului de presă al partidului.

PMP mai consideră că discursul preşedintelui Zelenski este un lucru extraordinar pentru România, ajutând astfel la profilarea mai clară, la nivelul cancelariilor şi al mass-media occidentale, a rolului pe care ţara noastră îl joacă în sprijinul Ucrainei în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Tocmai în această logică, PMP consideră că Parlamentul de la Bucureşti trebuie să adopte, imediat după discursul Preşedintelui Zelenski, o rezoluţie prin care să fie condamnat genocidul programatic şi crimele de război comise de sălbatică armată rusă la ordinele lui Vladimir Putin.

„Discursul Preşedintelui Zelenski nu trebuie să fie văzut de decidenţii politici de la Bucureşti doar ca un exerciţiu de PR. Este obligatoriu ca, în contextul informaţiilor pe care fără îndoială şeful statului ucrainean le va prezenta – fiind prima intervenţie internaţională după masacrele de la Bucea şi Irpin –, Parlamentul să adopte o rezoluţie prin care să ridice nivelul catalogării diplomatice de la un război de agresiune la genocid programatic, crime de război şi împotriva umanităţii”, a mai spus Tomac, potrivit sursei menţionate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.