PMP cere Guvernului ca, pe lângă extinderea la 3 zile a procesului de vot, să ia în calcul şi alte măsuri în procesul de organizare a următoarelor alegerilor în diaspora, afirmă liderul partidului, Eugen Tomac..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă o întrevedere pentru a-i prezenta soluţiile identificate de PMP în vederea accesului neîngrădit şi nediscriminatoriu a românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Considerăm că modificările legislative convenite în Comisia specială pentru legile electorale nu rezolvă toate problemele identificate de PMP în procesul electoral şi că există premise ca eşecul în organizarea alegerilor în Diasporă de la europarlamentare să se repete”, scrie Tomac pe Facebook..

El spune că Partidul Mişcarea Populară a iniţiat, din 2016 până în prezent, o serie de modificări legislative care să faciliteze accesul românilor, oriunde s-ar afla aceştia, la procesul democratic din România. Aceste iniţiative vizează introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic pentru mai multe tipuri de alegeri. În 6 iunie a.c., PMP a depus în Parlament o iniţiativă prin care a cerut ca, pentru Diaspora, să se organizeze alegerile în mai multe zile.

”Luna trecută, Comisia specială pentru legile electorale şi-a însuşit propunerile făcute de PMP privind înfiinţarea unui registru electoral pentru românii din străinătate, votul anticipat în diasporă pentru prezidenţiale şi extinderea posibilităţii votului prin corespondenţă la acelaşi scrutin electoral. Am convingerea că expertiza PMP în privinţa îmbunătăţirii accesului românilor la vot, pe care suntem dispuşi să o punem la dispoziţia Guvernului, poate contribui la creşterea legitimităţii democratice a aleşilor politici şi la sporirea încrederii românilor în instituţiile politice din România”, afirmă Tomac.

Legea privind votul în diaspora a trecut de Parlament în 3 iulie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.