Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat că Platforma România 100 şi alte câteva organizaţii civice depun un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, şi a prefecului Capitalei, Speranţa Clişeru, după intervenţia forţelor de ordine de la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, cerând începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Platforma România 100, împreună cu alte organizaţii civice depun astăzi, la Parchet (PÎCCJ -n.r.), un denunţ penal, în care menţionăm foarte clar responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo şi venim cu argumente pentru asta. Din punctul nostru de vedere, responsabilii administrativ sunt în mod foarte clar ministrul de Interne, şeful Jandarmeriei şi prefectul Bucureştiul, care a dat ordin de intervenţie. E foarte important ca tot acest proces şi responsabilităţile să fie clarificate. Venim cu acest denunţ penal după ce imediat după ce s-a întâmplat vineri seara, am pus la dispoziţie cetăţenilor interesaţi un model de plângere penală ca să poată să îşi ceară drepturile şi explicaţiile”, a anunţat Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă.
 
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al RO+, semnatarii denunţului îi acuză de abuz în serviciu pe prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti “care au dispus şi gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenţie a forţelor de ordine împotriva manifestanţilor paşnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei din Bucureşti”.
 
De asemenea, aceştia reclamă şi purtarea abuzivă, constând în insultele, ameninţările şi lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române faţă de cetăţenii români paşnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018
 
Totodată, Platforma România 100 a solicitat începerea urmăririi penale şi pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă de către lucrătorii din cadrul Jandarmeriei, pentru insultele, ameninţările şi lovirile exercitate de către aceştia faţă de cetăţeni paşnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018. 
 
„Suntem convinşi că o parte dintre jandarmii prezenţi vineri seara în Piaţa Victoriei şi-au exercitat profesia cu bună-credinţă. În schimb, există şi jandarmi care au folosit gratuit violenţa, de multe ori împotriva unor persoane paşnice ori lipsite de apărare. Aceştia din urmă trebuie identificaţi rapid şi traşi la răspundere, pentru a restabili încrederea în Jandarmerie“, se arată în sesizare.
 
Denunţul a fost iniţiat şi semnat de către reprezentanţii Platformei România 100 şi Asociaţiei Voci pentru Democraţie şi Justiţie, fiind depus în nume propriu, precum şi al organizaţiilor Freedom House Romania, Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Asociaţia România Vie, Umbrela Anticorupţie Cluj, Geeks 4 Democracy, Iniţiativa România, Vă Vedem, #REZISTENŢA, Insistăm Bucureşti, Corupţia Ucide, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Aradul Civic, Acţiunea Civică Galaţi, #Rezist Galaţi.
 
„Considerăm că intervenţia în forţă realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piaţa Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituţionale privind libertatea întrunirilor şi libertatea de exprimare, întrunind în acelaşi timp elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. O astfel de acţiune din partea unor instituţii de forţă a statului român nu poate fi tolerată, şi, drept consecinţă, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor“, se mai arată în sursa citată.
 
În plus, Platforma România 100 anunţă că a făcut mai multe cereri de acces la informaţii de interes public către Prefectura Capitalei şi către Jandarmerie prin care se solicită: planul de intervenţie al inspectorului general al Jandarmeriei elaborat în vederea mitingului, aprobarea planului de intervenţie de către ministrul de Interne, documentul prin care a fost informat prim-ministrul Guvernului României, dar şi ordinul prefectului Municipiului Bucureşti de aprobare a acţiunii de intervenţie în vederea dispersării mitingului şi a urmăririi participanţilor, precum şi a altor cetăţeni aflaţi în perimetru.
 
De aemenea, România 100 a cerut precizarea tipului de materiale folosite efectiv la acţiunea din 10 august 2018 (tip de gaz lacrimogen, grenade, gloanţe de cauciuc etc.), costul total al operaţiunii din 10-11 august 2018 şi măsurile luate la nivelul Jandarmeriei urmare a acţiunilor de o violenţă fără precedent întreprinse de jandarmii participanţi la acţiunea din 10 -11 august 2018.
 
 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.