Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni seară, că majorările salariale adopate în Comisiile de muncă şi buget din Camera Depuţilor la Legea de adoptare a OUG 20/2016 au doar ”o miză electorală”, precizând că sunt doar ”pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem într-un moment în care poate eu nu am experienţa politică să-l interpretez. Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu aşteptările şi credinţele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită şi aşteaptă să aibă o viaţă mai decentă", a spus Pîslaru.

Ministrul Muncii a precizat că, din primele estimări, impactul bugetar doar pe amendamentele adoptate luni la Comisiile reunite este de 3-4 miliarde de lei.

"Aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că discutăm de lucruri serioase, de un impact bugetar la o primă estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, adiţional peste intenţia iniţială a Ordonanţei 20. Este un act pe care de la început l-am pus sub semnul ilegalităţii pentru că nu ai voie şi nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilităţii fiscal bugetare care spune că cu 180 de zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii, pentru că se ştie că asta este o monedă electorală. Nimeni nu va putea spune că ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atâta timp cât partidele, mai ales cele care au rămas în sală, au avut tot timpul să facă aceste modificări ani de zile", a adăugat ministrul.

El spune că e vorba doar de ”pomeni electorale” care nu au niciun fel de resursă bugetară. 

"Discutăm despre 15% medie creştere adiţională în educaţie, undeva în medie 15% creştere la sănătate, deblocarea sporurilor la nivelul actual în plată, plus agenţii care şi-au pus salarizarea lor în mod special în această lege care nu are de a face cu agenţiile (...) Ce am spus noi ca Guvern este că anul ăsta facem ce putem. De fiecare dată am spus că nu putem să facem tot, tot ce ar trebui să facem, dar am recunoscut problemele şi am spus aşa: vă dăm o perspectivă de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost ţinute sub preş şi aţi primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a învăţat, nu am învăţat nimic din lecţiile trecutului. Suntem în aceeaşi situaţie de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea în care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitenţilor de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adăugat el.

Ministrul Muncii spune că în cadrul dezbaterilor pe Legea de adoptare a OUG 20/2016, ”sindicaliştii s-au bătut cu parlamentarii care să dea mai mult”, precizând că ia în calcul inclusiv atacarea legii la CCR.

Deputaţii comisiilor reunite de muncă şi buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, persoanele din învăţământ precum şi sporurile medicilor, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi reprezentantul Ministerului de Finanţe nu au fost de acord cu aceste majorări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.