Petre Roman a declarat, marţi, după ce Camera Deputaţilor a aprobat ca el să îşi reia mandatul, că ”s-a făcut dreptate”, că este un precedent care ar fi trebuit să nu existe şi că ”trebuie să plătească cine a comis abuzul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”S-a făcut dreptate. Sunt din nou în mandatul de deputat. Nu l-am pierdut de fapt niciodată. Este un precedent care ar fi trebuit să nu existe. Poate cu această ocazie să ne gândim mai serios la importanţa unui mandat de parlamentar”, le-a declarat Roman jurnaliştilor.
 
El a precizat că a sesizat şi Curtea Constituţională, care a fost de acord să discute cazul său.
 
”Curtea de Apel Bucureşti a decis de o manieră cateogircă: raportul ANI se anulează. E vorba de raportul ANI prin care se cere încetarea mandatului meu. E vorba de un abuz, clar, pentru că în momentul în care domnul Zgonea, atunci preşedinte, a spus că ascultăm de raportul ANI şi încetează mandatul, am încercat să îi spun că am o hârtie de la Curtea de Apel care spune că dosarul meu e depus. «Aşteptaţi că sunt încă în justiţie». Nu a vrut să asculte. Abuzul a fost din partea ANI. Agenţia a fost sesizată. Curtea de Apel a spus: avem pe rol această cerere”, a mai declarat Petre Roman.
 
Roman a spus că se mai gândeşte dacă face plângere penală împotriva ANI.
 
Referitor la prejudiciul pe care l-a avut în perioada în care mandatul său a fost suspendat, Petre Roman a spus: ”Nu aş vrea ca această sumă să cadă în sarcina Parlamentului. Dacă e un abuz, plăteşte cine a comis abuzul. Nu Parlamentul. Unul din motivele pentru care nu am depus plângere penală este acesta: să nu mai adaug şi eu cu ceva la lipsa de prestigiu a Parlamentului”.
 
El a mai spus că, deocamdată, a cerut recuperarea prejudiciului pe cale administrativă: ”Deocamdată am cerut lucrul acesta pe cale administrativă. Nu aş vrea ca acest lucru să se răfrângă asupra Parlamentului, asta ar însemna să plătească cetăţenii pentru un abuz. Odată ce se stabileşte că e un abuz, trebuie să plească cel care a comis abuzul. (...) Răspunderea trebuie să fie personală. De obicei, când un funcţionar al statului greşeşte, plăteşte statul. Răspunderea trebuie să fie a aceluia care comite o faptă”.
 
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în premieră, marţi, un proiect de Hotărâre potrivit căruia Petre Roman îşi reia mandatul de deputat, după mai bine de un an. El şi-a pierdut mandatul după ce a fost găsit incompatibil de ANI în 2014, însă instanţa i-a dat câştiga de cauză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.