Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat marţi, în cadrul Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, că ministerul a lansat procedura de achiziţie a manualelor pentru anul şcolar viitor, astfel încât elevii să beneficieze de ele încă din prima zi a cursurilor. El a ţinut să precizeze că manualele sunt „foarte încărcate” din punctul de vedere al conţinutului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pavel Năstase a precizat că Ministerul Educaţiei a lansat achiziţia manualelor pentru anul şcolar viitor, termenul limită fiind luna iulie.

„În concluzie, dincolo de ceea ce am făcut rapid şi în ideea de a realiza – manuale şcolare la începutul şcolii pentru toate clasele, la clasa a V-a vorbim de manuale noi. Pentru celelalte clase – completarea stocului de manuale – deja am lansat achiziţia prin Inspectoratele Şcolare, iar termenul este luna iulie. Practic, sper că anul acesta, toate manualele şcolare să fie pe băncile şcolilor înainte de începerea şcolii”, a conchis Pavel Năstase. 

„Am avut întâlniri cu editurile pentru a reduce perioada de producţie a manualelor şcolare de la 6 luni la 100 de zile. A doua măsură a fost schimbarea criteriilor de achiziţie publică. Dacă până acum era preţul cel mai mic ca şi criteriu, de data aceasta am introdus criterii de calitate şi avem următoarea pondere: 85% din punctaj se obţine din criteriile de calitate, iar restul de 15% din preţ. Am dat şi un preţ maximal până la care editurile să îşi facă ofertele respective”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Pavel Năstase a mai spus că manualele şcolare sunt „foarte încărcate”, în condiţiile în care programele şcolare sunt „exagerat de dezvoltate” şi care, de multe ori, nu respectă competenţele principale.

„Toată lumea sesizează un lucru pe care îl constatăm cu toţii, anume că avem manuale şcolare foarte încărcate care pleacă de la programe şcolare care iarăşi sunt exagerat de dezvoltate şi care, de multe ori, nu respectă competenţele principale, competenţele de bază de la care pleacă aceste programe şcolare. În acest context am avut discuţii cu inspectorii de specialitate pe aceste manuale, astfel încât să reducă cât mai mult posibil partea aceasta de conţinut”, a completat ministrul.

El a susţinut că trebuie intervenit şi la manualele claselor I-IV, doarece părinţii şi copiii se plictisesc din cauză că sunt „exagerat de încărcate din punctul de vedere al conţinutului”.

„Pe baza observaţiilor, pe baza analizelor care se fac în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ne-am dat seama că la clasele I-IV, unde avem manuale noi, trebuie şi acolo să intervenim pentru că părinţii şi copiii se plictisesc tocmai datorită acestor manuale care sunt exagerat de încărcate din punctul de vedere al conţinutului”, a subliniat ministrul Educaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.