Patriarhul Daniel a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, că abdicarea şi plecarea forţată din ţară a Regelui Mihai a fost o lovitură grea nu doar pentru România, ci şi pentru Biserică, iar regele va rămâne “în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Majestăţii Sale, Regel Mihai I al României, pentru marile greutăţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi, şi anume: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în acelaşi timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române. Un om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române, Nihil Sine Deo, Nimic fără Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Daniel a mai spus că abdicarea şi plecarea regelui Mihai I au însemnat nu doar o lovitură pentru România, ci şi pentru Biserica Ortodoxă Română, prin persecuţiile la care a fost supusă de către regimul comunist.

“Actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947 şi plecarea regelui Mihai I din România, într-un îndelungat şi nedrept exil, au fost o grea lovitură pentru România, dar şi pentru Biserică, deoarece în anii următori regimul comunist va începe o cruntă perioadă de persecuţie împotriva Bisericii, împotriva celor care manifestau fidelitate sau admiraţie faţă de monarhie. În pofida politicii de ştergere a tuturor urmelor care aminteau de contribuţia monarhiei la progesul României, Biserica a găsit soluţii inteligente de salvare a inscripţiilor sau pisaniilor în care apărea numele regelui sau a tablourilor gotice”, a mai spus acesta.

De asemenea, Patriarhul Daniel a subliniat şi contribuţia regelui la aderarea României la UE şi NATO.

“Regele Mihai a trăit cu discreţie, dar cu intensitate credinţa sa în care a fost botezat. Regele Mihai al României a militat şi a contribuit intens pentru integrarea României în NATO şi UE, pentru că preţuia mult libertatea şi democraţia. După realizarea acestor deziderate, a adresat Parlamentului României îndemnul de a cultiva indentitatea şi deminitatea naţională. Prin personalitatea, viaţa şi lucrarea sa, regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”, a conchis Patriarhul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.