Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat în şedinţa de Guvern de miercuri că discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi cu cei ai Ministerului Afacerilor Externe se apropie de final şi speră ca săptămâna viitoare să poată avea o propunere concretă pentru a oferi un pachet educaţional elevilor români care studiază în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Continuăm discuţiile cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe şi suntem în faza aproape finală pentru a oferi un pachet educaţional elevilor care studiază în limba română în Ucraina şi pentru a susţine pregătirea profesorilor de limba română şi de alte materii predate în limba română în România. Sperăm ca după discuţiile de astăzi de la Kiev să venim cu o propunere concretă săptămâna viitoare”, a declarat Andreea Păstârnac la începtului şedinţei de Guvern.

Răspunsul acesteia a venit după ce premierul Mihai Tudose l-a întrebat pe secretarul de stat Paraschiv ce face pentru românii din Ucraina.

"Domnul secretar de stat Paraschiv, două lucruri vă rog frumos: explicaţi public ce facem pentru românii din Ucraina, cu bursele şi cu sistemul de învăţământ. Domnul ministru Pop este în întâlniri cu omologul ucrainean, încercăm să dezamorsăm situaţia, să găsim o soluţie pentru copiii români. Înţeleg că, împreună cu doamna ministru Păstârnac, lucraţi la o modalitatea de a reuşi ca bursele acelea să ajungă mai multe, dacă se poate, la copiii români", a spus premierul la începutul şedinţei Guvernului.

Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în această ţară, ceea ce i-a şi comunicat direct preşedintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.

”Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă”, a spus şeful statului.

El a adăugat că această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit, şi întreaga abordare, în opinia sa, trebuie pusă în discuţie.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.