Tineri din toată ţara s-au întâlnit, vineri, la Palatul Parlamentului, în cadrul acţiunii Parlamentul Tinerilor, ajuns la a VIII-a ediţie, aceştia afirmând că îşi doresc să schimbe imaginea instituţiei, dar şi să ajungă în Parlament pentru a promova legi de protecţie a statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tinerii din toată ţara au fost punctuali şi la ora 10.00 s-au aflat în plenul Camerei Deputaţilor, pentru prima zi de simulare a procesului legislativ, în care au loc şedinţe de grupuri parlamentare. Ei au vorbit despre imaginea negativă a actualului Parlament şi a aleşilor din Legislativ şi şi-au propus să schimbe această mentalitate. 

Întrebaţi ce le vine în minte când aud cuvântul parlamentar, cei din sală au spus: plată, corupţie, muncă. 

Tinerii au fost încurajaţi să îşi exprime punctul de vedere şi să îşi ducă la bun sfârşit proiectele, fără compromisuri.  După aproximativ o oră de discuţii, mai degrabă organizatorice, tinerii au fost invitaţi la bufet, pentru a bea o cafea şi a mânca fursecuri.

”Aşa este programul, noi am sperat că ne bagă în pâine de la opt dimineaţa, dar nu a fost aşa. Să vedem ce va fi”, a spus un tânăr, încântat că deja s-a luat o pauză de la programul de lucru.

Şi o studentă a ţinut să precizeze că activitatea parlamentară nu este atât solicitantă, cât interesantă, mai degrabă.

”Te solicită cam cât de mult vrei tu să te implici, eu sunt o fire mai activă şi dacă aş fi acolo, poate mi-aş da interesul”, a spus ea, adăugând că a participat la o şedinţă de plen şi la activitatea din comisii.

Despre o carieră politică, aceasta a arătat că nu este o ţintă pentru ea, pentru că îşi doreşte mult să devină magistrat.

”Dacă viaţa îmi rezervă şi altceva, pe plan profesional, şi nu mă va aduce în postura de magistrat, poate că aş încerca, poate pentru binele societăţii, mai mult decât pentru binele propriu”, a mai spus tânăra participantă la Parlamentul Tinerilor.

Un tânăr ambiţios a recunoscut că şi-ar dori ca în maximum patru ani de devină parlamentar.

Întrebat ce model de politician are, el a răspuns: ”Vlad Ţepeş” şi a adăugat că doreşte să fie noul model de politician, pentru că în prezent politicienii sunt asociaţi cu ”corupţie, minciună şi nepăsare”.

”Dacă aş fi parlamentar, aş proteja ţara, în primul rând. Aş face legi de protecţie a statului, a ceea ce avem deja, de exemplu interzicerea defrişărilor, a distrugerii căii ferate române. Ni se dau ordine, pentru că noi suntem o colonie, după cum se vede. Avea dreptate Vadim, într-adevăr, la noi se distruge”, a spus tânărul participant la acţiune.

El a mai spus că şi-ar fi dorit ca instituţiile statului să fi luat o poziţie clară, în special în privinţa Basarabiei.

Un alt coleg al său din Republica Moldova a afirmat că şi-ar dori să promoveze în Parlament un proiect privind fondul naţional forestier, prin care să se prevadă sancţiuni mai dure pentru cei care defrişează ilegal pădurile.

Evenimentul este organizat de Camera Deputaţilor, împreună cu Asociaţia Pro Democraţia şi Fundaţia Hanns Seidel şi constă într-o serie de simulări ale procesului decizional din Parlamentul României la nivelul grupurilor parlamentare, comisiilor şi şedinţelor de plen.

La acţiune participă tineri din toată ţara, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani.

Timp de trei zile, participanţii dezbat mai multe proiecte legislative, propuse chiar de ei, printre care redistribuirea impozitului pe profit, modificarea statutului aleşilor locali, organizarea şi funcţionarea taberelor militare de vară, sancţionarea pecuniară a magistraţilor în procesele de redresare judiciară, gestionarea şi regimul deşeurilor industriale sau programul prima maşină electrică.

Parlamentul tinerilor a ajuns la ediţia a VIII-a, iar până în prezent au participat peste 1.200 de tineri, mulţi dintre ei implicându-se ulterior în activitatea de internship la Parlament sau în alte activităţi ce ţin de funcţionarea acestei instituţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.