Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, după ce şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, că ceea ce s-a întâmplat este ”extrem de benefic pentru România”. Premierul a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul şi nu au participat la dezbatrea moţiunii. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, luni, după încheierea şedinţei în care nu s-a ajuns la votul moţiunii de cenzură din lipsă de cvorum că PSD va lua ”o decizie politică” în următoarele zile în legătură cu această temă şi va veni cu precizări. ”În acest moment, PSD nu are 233 de voturi”, a afirmat Ciolacu.Şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, fiind prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233. Grupurile parlamentare ale USR şi PNL au părăsit sala, reprezentanţii UDMR au anunţat că, dacă se va întruni cvorumul, se vor abţine de la vot. Parlamentarii PMP anunţaseră deja că nu votează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: În acest moment, PSD nu are 233 de voturi/ Liderul PSD anunţă că partidul va lua ”o decizie politică” în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură şi va veni cu precizări în următoarele zile
CITEȘTE ȘI Doi senatori PSD lipsesc de la şedinţa în care ar urma să se dezbată moţiunea de cenzură/ Se face apelul deputaţilor social-democraţi
CITEȘTE ȘI Orban: Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar sigur trebuie să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale
Iohannis, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură: Fac un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniţi complici la un astfel de act iresponsabil!
CITEȘTE ȘI Iohannis, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură: Fac un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniţi complici la un astfel de act iresponsabil!

UPDATE - Întrebat dacă Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, în cazul în care PSD va decide să programeze votul moţiunii de cenzură în sesiunea ordinară a Parlamentului, deşi a fost depusă în sesiunea extraordinară, Orban a afirmat: ”Eu nu pot să cred că pot să facă aşa ceva, dar, dacă vor face, în mod evident, vom sesiza, pentru că putem accepta această bătaie de joc la adresa unui instrument democratic într-o societate  - care este moţiunea de cenzură şi care este modalitatea Parlamentului să cenzureze activitatea Guvernului. NU poţi să te joci cu moţiunile de cenzură, să faci moţiune când vreim când ţi se năzare, fără niciun fel de reguli. Dacă vor să fie în cadrul constituţional, e o sesiune nouă, pot să depună o nouă moţiune”. 

Premierul a afirmat că social-democraţii ”au făcut tot posibilul să aducă oamenii la vor, nu au reuşit pentru că moţiunea lor nu are logică”. 

UPDATE: ”Considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România. Guvernul trecut trebuie să facă faţă unor provocări imediate şi trebuie să aibă cpacitatea deplină de exerciţiu”, a afirmat premierul.

Acesta a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul. 

”Vreau să le mulţumesc formaţiunilor politice care au fost alături de noi, ne-au împărtăţit punctul de vedere, şi anume că moţiunea este în afara Constituţiei – USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. Vreau să le mulţumesc şi parlamentarilor neafiliaţi care au înţeles că România are nevoie de Guvern şi nu au sprjinit aventura politică a PSD”, a mai declarat Orban. 

Premierul susţine că şi dacă erau prezenţi toţi parlamentarii PSD nu s-ar fi întrunit cvorumul.

”Aici a existat o majoritate care ne-a sprijinit şi a înţeles că România are nevoie de Guvern”, a mai afirmat premierul.

UPDATE - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că nu s-a întrunit cvorumul pentru a se dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, motiv pentru care şedinţa a fost închisă. 

În sală au fost doar 226 de parlamentari, lipsind încusiv doi senatori şi trei deputaţi ai social democraţilor. Nu au fost în sală din partea PSD senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, dar nici deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan CIocan. 

UPDATE - Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor nu sunt prezenţi la şedinţa plenului parlamentului, suspendată şi apoi reluată, în care ar urma să fie dezbătută şi apoi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD.

”Dar, în cazul în care va fi cvorum, vom fi prezenţi la vot şi nu vom vota”, a anunţat un reprezentant al formaţiunii, de la tribuna Parlamentului.

În schimb, liderii de grup aiu PNL şi USR au anunţat că parlamentarii celor două formaţiuni nu vor asigura cvorumul la momentul votului pe textul moţiunii.

”Grupurile PNL vor părăsi sala, nu asigurăm cvorum, nu votăm”, a declarat Florin Roman, liderul deputaţilor Partidului Naţional Liberal.

În cazul Pro România, dintre cei 21 de deputaţi ai partidului, 20 sunt prezenţi.

Parlamentarii PMP au anunţat deja că nu vor vota moţiunea.

UPDATESenatorii şi deputaţii grupurilor parlamentare sunt apelaţi nominal, începând cu ora 15:30, la mai bine de o oră de la momentul la care şedinţa era programată. 

Până la ora transmiterii acestei ştiri, parlamentarii PMP au anunţat că nu vor vota moţiunea, iar cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale sunt absenţi la apelul nominal.   
Şedinţa, programată iniţial la ora 14:00 şi începută câteva zeci de minute mai târziu, a fost suspendată pentru o oră după ce s-a constatat că mai puţin de o treime dintre deputaţi şi senatori îşi anunţaseră prezenţa înainte de începerea discursurilor urmate de vot, fiind prezenţi 170 de parlamentari.

UPDATE - Conform anunţului făcut la începutul şedinţei programate pentru luni, la ora 14:00, doar 170 de deputaţi şi senatori din cei 465 îşi înregistraseră prezenţa înainte de deschiderea şedinţei care are ca obiect votul moţiunii de cenzură. 

Ca urmare a acestei situaţii, liderii grupurilor parlamentare au decis, în unanimitate, să se facă un apel uninominal, conform regulamentului. Încă de la primele minute au avut loc dispute verbale între reprezentanţii Puterii şi ci ei Opoziţiei.
„Domnul Bacalbaşa, luaţi pastilele vă rog frumos!” i-a replicat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, deputatului social-democrat Nicolae Bacalbaşa.
În cele din urmă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a suspendat şedinţa. 
„Deci am început furtunos, cu o pauză de o oră, toată lumea la grupurile parlamentare. Vă mulţumesc frumos! Se suspendă şedinţa!” a anunţat Ciolacu.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate şi votează luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură, că face un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică, să nu devină "complici la un astfel de act iresponsabil". "Îmi exprim speranţa că parlamentarii României înţeleg gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează şi nu se vor alătura demersului PSD", a afirmat el.
 

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 205 senatori şi deputaţi şi sunt necesare 233 de voturi pentru ca ea să treacă de Parlament, iar Guvernul să fie demis.

În documentul intitulat ”Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democraţii acuză Executivul că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei COVID-19. De asemenea, Guvernul este acuzat de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei.

PSD aminteşte şi de măsurile contradictorii ale Executivului şi vorbeşte despre restricţii impuse fără rost românilor.

În plus, social-democraţii fac referire la ”distorsionarea datelor comunicate despre evoluţia pandemiei” şi la faptul că testele puţine au dus la existenţa multor cazuri neidentificate care au accelerat răspândirea pandemiei. 

PSD mai vorbeşte despre ”haosul din educaţie” şi despre ”dezastrul bugetar”. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a fost surprins fără mască la reuniunile de la Bruxelles, ”într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie”.

De asemenea, PSD îi reproşează ministrului de Finanţe Florin Cîţu că, în doar nouă luni de guvernare PNL, a împrumutat 105 miliarde lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că există suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă, în condiţiile în care sunt necesare 233 de voturi. El a precizat că şi fără aleşii UDMR există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar ”şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

PSD aşteaptă prezenţa tuturor parlamentarilor săi şi se aşteaptă ca toţi să voteze moţiunea. 

”Cine nu se prezintă sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu. 

Pro România a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului, iar UDMR a precizat că va decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că reprezentanţii formaţiunii vor vota moţiunea de cenzură "cu două mâini", susţinând că acest guvern trebuie să plece, "pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală şi mai ales de cea economică".

"Nu ştim dacă moţiunea va trece, pentru că în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere", a spus însă Tăriceanu, menţionând că de la ALDE vor fi opt voturi, toate în favoarea moţiunii de cenzură.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a precizat că moţiunea, pe care a numit-o "poţiune de cianură”, nu va fi votată de către parlamentarii PNL, care nu vor intra în sala de plen la momentul votului.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, întrucât ”România nu are nevoie de circul PSD”. 

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că atitudinea grupului nu va fi una compactă.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care avea în componenţă aproape aceiaşi miniştri, a mai fost demis prin moţiune de cenzură în 5 februarie.

După consultări cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a decis ca tot PNL să formeze Guvernul, fiind desemnat Florin Cîţu pentru formarea noului Executiv. În ziua în care trebuia acordat votul de învestitură, Cîţu a renunţat la calitatea de premier desemnat şi a fost din nou desemnat Ludovic Orban.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.