Pro România anunţă că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva legii de aprobare a OUG 40/2019, nemulţumiţi în principal de modalitatea de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. "Cerem ca preşedintele Consiliului judeţean să fie ales de consilieri. Altfel, rămânem în aceeaşi paradigmă a baroniadei, înlocuind doar oamenii PSD cu cei al PNL-ului", afirmă Victor Ponta, liderul Pro România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Executiv Pro România a decis, luni, că parlamentarii partidului vor vota împotriva Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.40/2019, se arată într-un comunicat de presă transmis de Pro România.

Principala prevedere contestată de reprezentanţii Pro România face referire la modalitatea de alegere a preşedintelui consiliului judeţean.

"Cerem ca preşedintele Consiliului judeţean să fie ales de consilieri. Altfel, rămânem în aceeaşi paradigmă a baroniadei, înlocuind doar oamenii PSD cu cei al PNL-ului. Mai mult, formula adoptată prin OUG 40/2019 creşte riscul neconsolidării unor majorităţi, lucru care ar duce la blocaje semnificative în activitatea instituţiei în relaţia cu cetăţenii”, a declarat preşedintele Pro România, Victor Ponta, citat în comunicat.

De asemenea, formaţiunea solicită Guvernului să ia toate măsurile pentru organizarea alegerilor pentru primari în două tururi. Această modificare favorizează o mai mare implicare a alegătorilor în competiţiile electorale şi stimulează candidaţii şi partidele să vină cu oferte electorale relevante pentru comunităţile locale, arată sursa citată.

Guvernul a aprobat, în iunie, OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Conform premierului de atunci, Viorica Dăncilă, preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni.

Dăncilă susţinea că acest lucru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune în practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spunea premierul de la acea vreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.