Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Şerban Nicolae, senatorul liberal Alina Gorghiu şi deputatul USR Cristian Ion, membru al Comisiei juridice, au comentat amendamentele lui Traian Băsescu la legea graţierii. Şerban Nicolae nu este de acord cu gratierea pedepselor de 10 ani susţinută de fostul preşedinte, Cristian Ion consideră că propunerea este una cu dedicaţie, iar Gorghiu foloseşte prilejul pentru a-i ataca şi pe Şerban Nicolae şi pe Băsescu spunând că sunt la concurenţă pentru cine graţiază pedepse mai mari. Dragnea declară că nu a citit propunerile lui Băsescu, dar că o va face, pentru că acesta este "un om important", iar Tăriceanu se limitează la a spune că se va pronunţa prin vot. Partidul lui Traian Băsescu nu-şi asumă propunerile acestuia, care vor fi discutate într-o şedinţă a conducerii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Tomac: Amendamentele la Legea graţierii nu sunt ale PMP; probabil vor fi depuse ca amendamente ale domnului Băsescu

Liderul de grup al deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a precizat că amendamentele la Legea graţierii depuse de către Traian Băsescu, amendamente prin care vor fi graţiate pedepsele cu închisoarea de sub 10 ani şi prin care se reduc la jumătate pedepsele femeilor condamnate pentru fapte de corupţie, nu sunt asumate de către partid.

”Vreau să fiu corect înţeles, deşi nu îmi este foarte uşor, dar vreau să fiu cât se poate de sincer. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaţilor, nu am văzut aceste amendamente. De altfel, în cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente. Consider că aceste amendamente nu sunt ale PMP dacă ele vor fi depuse, le vom analiza şi noi cu foarte multă atenţie, dar, cel mai probabil, aceste amendamente dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului preşedinte Traian Băsescu şi nu ale PMP”, a declarat joi liderul grupului deputaţilor PMP, Eugen Tomac.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi convocat Consiliul Executiv Naţional al PMP în cadrul căruia se va discuta subiectul amendamentelor depuse de Traian Băsescu.

”Nu vreau să îmi fie interpretate altfel decât este cazul aceste afirmaţii pe care le fac. În clipa de faţă am vrut să subliniez foarte clar că nu sunt amendamentele PMP. Vom avea o discuţie în sânul partidului şi vom clarifica mult mai mult celelalte aspecte. Nu sunt genul de politician care să vină cu tot felul de afirmaţii neinspirate sau nepotrivite la adresa domnului preşedinte Traian Băsescu. Domnia sa are o experienţă vastă politică, probabil are motive deplin întemeiate pentru a face demersuri în calitate de senator, dar cu privire la acest subiect vreau să fiu foarte clar: ele nu au fost elaborate de noi şi nu le-am discutat până la această oră în sânul partidului”, a mai precizat Tomac.

Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice a Senatului: PMP vrea să-şi modifice propriile amendamente

Social-democratul Şerban Nicolae, preşedintele comisiei juridice a Senatului, a declarat joi că grupul PMP intenţionează să modifice amendamentele depuse de Traian Băsescu la legea graţierii prin care vor fi graţiate pedepsele de sub 10 ani şi se reduc la jumătate pedepsele femeilor condamnate pentru fapte de corupţie.

”Grupul PMP vrea să facă şi o serie de modificări la propriile amendamente. Vor fi multiplicate şi distribuite”, a declarat preşedintele comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a doua zi după ce Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la proiectul de lege al graţierii.

Întrebat dacă susţine graţierea pedepselor de până la 10 ani, Şerban Nicolae a spus că i se pare că este o durată excesivă.

”Am înţeles că s-au făcut o serie de corecţii (...) Eu am propus graţierea pedepselor de până la 3 ani, nu ca guvernul de până la 5 ani. Am văzut şi o serie de speculaţii făcute de unii pe seama simulărilor ANP (...) Dacă se va propune şi graţierea pedepselor de până la 10 ani le vom discuta. Nu sunt de acord cu asemenea propunere. Ea va face obiectul dezbaterii ca orice altă propunere”, a mai spus Şerban Nicolae.

USR, despre amendamentele lui Băsescu la legea graţierii: Aceste proiecte cu dedicaţie nu trebuie sa existe în Parlament

Deputatul USR Cristian Ion, membu în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, a declarat joi, referitor la amendamentele depuse de Traian Băsescu la legea graţierii, că asemenea proiecte cu dedicaţie nu trebuie să mai existe pe ordinea de zi a Parlamentului.

”Raportat la această propunere s-a speculat că ar fi vizate anumite persoane din câte am înţeles eu - s-a propus ca şi pentru femei să existe o astfel de prevedere şi s-a speculat faptul că ar fi vorba de o prevedere cu dedicaţie pentru o anumite persoane (...) Aceste proiecte cu dedicaţie nu trebuie să mai existe pe ordinea de zi a Parlamentului.

Legile se fac pentru toată lumea, nu trebuie să se vină cu propuneri pentru anumite persoane”, a declarat deputatul USR Cristian Ion. Parlamentarul a mai precizat USR se opune acestor propuneri, deoarece ridicarea pragului pentru graţiere ar însemna eliberarea din închisori a foarte multor persoane ceea ce nu este la momentul actual oportun.

Gorghiu: Traian Băsescu este la concurenţă cu Şerban Nicolae pentru cine graţiază pedepse mai mari

Senatorul PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia juridică a Senatului, a declarat că amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul de lege al graţierii nu au ca miză procesul de legiferare şi că fostul şef al statului este la concurenţă cu social-democratul Şerban Nicolae pentru cine graţiază pedepse mai mari.

”Demersul PMP nu pare să aibă ca miză procesul de legiferare. Rămân posibile explicaţii de ordin politic asupra cărora prefer să mă abţin să comentez prea mult: poate o dorinţă a lui Băsescu de a ajuta anumiţi apropiaţi sau de a ieşi în evidenţă într-o dezbatere importantă. Oricum, sesizez concurenţa mare între Şerban Nicolae şi Traian Băsescu pentru cine graţiază pedepse mai mari şi un număr mai mare de pedepse pentru corupţie! E şi asta o competiţie interesantă!”, a declarat Alina Gorghiu pentru News.ro.

Fosta şefă a liberalilor a mai spus că se miră că Traian Băsescu nu cunoaşte faptul că în dezbaterile până acum s-a conturat ideea că nu graţierea trebuie să fie opţiunea principală, ci introducerea unui sistem alternativ de executare a pedepselor.

”Soluţia nu este în nici un caz lărgirea limitelor graţierii, ci renunţarea la ideea graţierii, care divizează societatea, şi optarea pentru sisteme alternative de executare a pedepselor. Din această perspectivă, amendamentele par a fi neadaptate la realitate şi la nivelul actual al dezbaterii legislative pe această temă”, a conchis Alina Gorghiu.

Dragnea, despre amendamentele lui Băsescu la Legea graţierii: Este un om important, trebuie să le citesc

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat joi, referitor la amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul de Lege al graţierii, că fostul preşedinte este un om important şi că trebuie să citească modificările propuse de acesta înainte de a se pronunţa asupra lor.

”Trebuie să le citesc, este un om important. Nu vă cred pe dumneavoastră. Fiind un om foarte important, trebuie să citesc eu negru pe alb şi după aia comentez”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliştilor când a fost întrebat cum comentează amendamentele depuse de către Traian Băsescu.

Întrebat dacă este de acord cu principiul propus de Traian Băsescu, şi anume ca limita de pedeapsă privativă de libertate care să intre sub incidenţa legii graţierii să fie extinsă de la cinci la zece ani, Liviu Dragnea a evitat un răspuns clar, spunând că aşteaptă să vadă propunerile Ministerului Justiţiei privind Legea graţierii.

”Eu sunt de acord cu tot ce am spus de o lungă perioadă de timp, şi anume Ministerul Justiţiei, cu susţinerea Guvernului, să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a început această dezbatere, anume situaţia din penitenciare. Este suficientă Legea graţierii sau nu? Au stabilit vreun program de investiţii, de construit de noi penitenciare? Au stabilit un program de pedepse alternative, pachet de propuneri? Au stabilit vreun program de modernizare a penitenciarelor existe? Aştept şi eu să văd dacă ministrul Justiţiei, până la urmă, a făcut acest plan sau acest pachet legislativ despre care ne-a vorbit, după care o să îmi spun punctul de vedere”, a mai spus Dragnea.

Tăriceanu, despre amendamentele lui Băsescu la legea graţierii: Nu le-am văzut, o să mă pronunţ prin vot

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, referitor la amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul Legii graţierii, că fiecare parlamentar are dreptul la iniţiativă legislativă şi la opinie şi că el se va pronunţa prin vot în legătură cu modificvările propuse de liderul PMP.

"Fiecare parlamentar are dreptul la iniţiativă legislativă şi eu respect acest drept. După cum ştiţi, orice iniţiativă legislativă urmează un anumit traseu procedural de dezbatere şi, ca atare, cred că este absolut normal ca parlamentarii să îşi exprime poziţiile pe anumite subiecte în dezbatere, fie prin declaraţii, fie prin propuneri de amendamente sau iniţiative legislative. Sunt de acord ca fiecare parlamentar să aibă dreptul la propria opinie. Când vom ajunge să discutăm aceste chestiuni, nu am văzut amendametele, atunci şi eu mă voi pronunţa prin vot”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.