Candidatul PMP la Preşedinţie, Theodor Paleologu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că educaţia şi diplomaţia vor fi două dintre temele sale majore de campanie. Referindu-se la Klaus Iohannis şi Dan Barna, Paleologu a spus că unul nu spune nimic, iar celălalt are nişte referinţe interesante, a văzut nişte filme, e un om foarte simpatic. El a susţinut că, dacă din partea USR PLUS ar fi candidat Dacian Cioloş, atunci el nu ar fi intrat în competiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am acceptat propunerea PMP, discuţiile au început cu mult timp înainte, nu m-am repezit, nu sunt un om dominat de ambiţie, dar am considerat că este datoria mea să fac acest lucru”, a spus Paleologu.

El a precizat că una dintre temele sale majore de campanie va fi educaţia.

„Totul începe şi se termină cu educaţia, de aceea educaţia va fi una dintre marile mele teme de campanie. Eu consider destul de ruşinos faptul că doi foşti profesori nu sunt în stare să vorbească fără fiţuici, şi anume citesc prost, texte proaste, scrise de consilieri proşti. De aceea am considerat că e important să mă implic, nu aveam această dorinţă iniţial, am considerat că e important să o fac pentru că e vorba de cum ne prezentăm nu atât în lume, cât faţă de noi înşine, dacă ne convine, dacă ne place ca disputa să fie în ultima instanţă între două persoane care nu au cu adevărat autonomie, nu au cu adevărat anvergura necesară pentru funcţia de preşedinte al României”, a afirmat el.

Theodor Paleologu şi-a exprimat convingerea că poate coordona cu adevărat politica externă a României.

„Aici cred cu adevărat că pot să fac o mare diferenţa. Pentru o ţară ca România politica externă este absolut vitală. Nu poate exista politică internă bună fără politică externă bună, făcută de oameni care chiar se pricep. Este inacceptabil ca ambasade să stea neocupate de ani de zile, şi o spun ca fost ambasador care ştie meserie. Şi aici nu e vorba doar de vina unora sau a altora, e vorba de o vină colectivă a Guvernului şi a preşedintelui”, a afirmat el. 

Paleologu s-a declarat optimist în privinţa şanselor sale la Preşedinţie, exprimându-şi încrederea că românii vor vedea diferenţa: „Noi nu suntem o ţară de proşti, chiar dacă suntem conduşi de proşti şi eu mizez pe inteligenţa unei majorităţi de români şi mai cu seamă pe discernământul lor”.

Întrebat pe cine ar susţine în turul doi între Klaus Iohannis şi Dan Barna, Paleologu a replicat: „În primul rând, astea sunt ipoteze. Dar de ce nu îl întrebaţi pe Iohannis pe cine votează între mine şi Barna? Sau de ce nu-l întrebaţi pe Barna pe cine votează între mine şi Dăncilă? Sau de ce nu o întrebaţi pe Dăncilă pe cine votează între mine şi Barna? Vă rog mult să o întrebaţi şi să-i întrebaţi şi pe ceilalţi. Acuma, între doi sibieni înalţi, nu prea ştiu. Nu m-am mai gândit la asta, nu prea ştiu ce să vă răspund, că seamănă foarte mult. Mă rog, unul nu spune nimic, celălalt are nişte referinţe interesante, a văzut nişte filme, e un om foarte simpatic. Sigur, la nivel personal mi-e mai simpatic Barna, e un om cu care îţi place să stai să bei o bere. L-aş numi ministru, să ne înţelegem. L-aş numi ministru pe Dan Barna. Cât despre preşedintele Iohannis, cred că este foarte legat de Sibiu şi e bine să ţinem cont de ce-şi doreşte omul”. 

Chestionat dacă, în opinia sa, Iohannis nu a făcut nimic în 5 ani, Theodor Paleologu a spus: „A făcut un lucru, a ţinut piept PSD, ceea ce e foarte important. De fiecare dată când a arătat cu degetul către savamolniciile fără nume ale PSD, l-am aplaudat, l-am susţinut, l-am încurajat, dar a făcut-o cam intermitent. (...) Primii doi ani au fost anii de greşeli care au dus la victoria zdrobitoare a PSD în 2016. Ăsta este unul dintre motivele pentru care candidez acuma”.

„Şi să vă mai spun un lucru: pe mine nu m-a convins Băsescu să candidez, nu m-a convins nici prietenul Eugen Tomac, nici Cătălin Avramescu, nici prieteni pe care i-am întrebat, nici Petre Guran, nici Radu Miclescu, că am mai discutat şi cu alţii. Cine m-a convins să candidez este Dan Barna. (...) Dacă ar fi fost Cioloş, eu n-aş fi candidat. Eu nu sunt ahtiat să candidez. (...) Dacă ar fi fost un alt candidat, mai bun, din partea USR PLUS, n-aş fi ezitat să îl susţin, dar nu e cazul. Şi n-aş vrea ca Dan Barna să se supere pe mine. Eu i-aş spune-o cu toată francheţea la un pahar de bere. Oricând îl numesc într-un post de ministru, dar pentru Preşedinţia României, referinţele la Star Treck, Game of Thrones şi Matrix nu sunt suficiente. E important să cunoşti bine Constituţia, să ai o bună cultură politică, să ai o bună experienţă internaţională, o bună experienţă diplomatică. Poate c-o va dobândi în timp şi sunt dispus să-l ajut în această direcţie, este un om pe care îl privesc cu multă simpatie şi cred că este reciprocă această simpatie”, a continuat Paleologu.

El a spus că este diferit de preşedintele Traian Băsescu: „Am avut în ultimii ani un preşedinte sepctator, înainte am avut un preşedinte jucător, eu sunt diferit de preşedintele Băsescu, eu nu voi fi un preşedinte jucător, ci voi fi un preşedinte învăţător, educator, care ascultă, care pune problemele în termenii potriviţi, care mediază, care moderează, care ascultă, care-i face pe ceilalţi să spună ce au în minte. Un bun profesor ascultă, nu vorbeşte doar el”.

În legătură cu faptul că Iohannis a fost criticat tocmai pentru că nu acţionează, ci ascultă, Paleologu a replicat: „Da, depinde ce reţii din ce asculţi”.

Lansarea candidaturii lui Theodor Paleologu va fi la Teatrul Naţional din Iaşi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.