Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscale a fost abordată, vineri, în timpul declaraţiei de presă comune susţinute de preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. Şeful statului a spus că măsurile propuse au clar un impact negativ în economie, fiind luate fără nicio pregătire. ”Atractivitatea pentru investitori creşte sau scade în funcţie de siguranţa mediului economic”, spune Klaus Iohannis. La rândul său, cancelarul Austriei a precizat că nu se teme pentru firmele mari austriece care operează în România, cum ar fi OMV sau Erste Bank, ci ”pentru mediul economic românesc”. Sebastian Kurz spune că piaţa lumii este mare, iar firmele au nevoie de predictibilitate sau se vor gândi mult mai mult înainte de a investi în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Austriei au fost întrebaţi, vineri, în timpul conferinţei de presă comune, despre măsurile prevăzute în OUG privind măsurile fiscale.

”Ca să fiu cinstit, eu nu îmi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici, în România, şi au investit aici, în România. Sunt firme mari, cum ar fi OMV sau cum ar fi Erste Bank, firme care lucrează în multe state. România este doar o parte mai mică a activităţii acestora. Ar putea - nu? - să îşi strângă lucrurile şi să plece, dar, ca să fiu cinstit, nu îmi fac griji pentru aceste firme. Dacă este să îmi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România, ca mediu de investiţii. Pentru că de la anunţarea sau comunicarea acestor idei, înţeleg că s-au întâmplat lucruri la Bursa Română. Lucrurile au evoluat într-o anumită situaţie, s-au retras investitori. Retragerea de investitori străini înseamnă şi pierdere de locuri de muncă. Trebuie să ne gândim şi la asta. Anumite modele de stabilire a impozitelor influenţează preţurile finale la consumatori”, a declarat cancelarul Austriei.

Potrivit acestuia, ”dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, sau ar fi util, ca decidenţii să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, ci care să fie efective, deci nu să se ajungă ca, la finalul zilei, oamenii să nu îşi mai poată permite nişte preţuri”.

”Sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă, pentru că un investitor a hotărât să îşi strângă lucrurile şi să plece. Sau să nu conducă la situaţii în care atunci când cineva se gândeşte dacă să investească în România, să se gândească de mai multe ori decât în mod obişnuit. România a avut o creştere economică foarte bună în ultimii ani, 4%, deci nu cred că pot să apară dificultăţi pentru noi, ci pentru oamenii mici”, a mai spus Kurz.

Acesta a completat spunând că ”piaţa lumii e mare”.

”Nu vorbim doar de Europa, ne gândim şi la Asia, la Africa, la alte zone ale lumii, unde pot să lucreze firmele mari. Deci firmele acestea nu sunt obligate sau nu sunt legate de o anumită ţară sau de activitatea într-o anumită ţară. Sigur că o politică atractivă întotdeauna atrage firmele şi investiţii, dar când situaţia fiscală este nesigură, când există o anumită situaţie în care se încearcă impunerea unor lucruri, se mai schimbă situaţia”, a mai spus cancelarul Austriei.

La rândul său, Iohannis a apreciat că ”astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie, deja prin faptul că nu au fost pregătite”.

”Nu a existat o pregătire, nu a existat transparenţă. Nu a existat dialog cu mediul de afaceri şi nu a existat o explicare a necesităţii acestei măsuri. Şi, în acest fel, este clar că ceea ce are de suferit este locaţia economică România. Deci, atractivitatea pentru investitori creşte sau scade în funcţie de siguranţa mediului economic. Eu îmi doresc pentru România o atractivitate mare. Este important pentru noi, este foarte important pentru economia românească să fim o locaţie economică atractivă, să-şi dorească firmele - şi străine, şi româneşti - să-şi dezvolte afacerile în România”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ”dacă de la nivel de Guvern apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, efectiv, cu o săptămână înainte de sfârşitul anului, măsuri cu un impact profund în economie, atunci, cu siguranţă, mulţi investitori vor sta să se gândească bine dacă este cazul sau nu să continue sau să meargă să dezvolte o afacere în România”.

”Este foarte păcat, şi este foarte păcat că încă nu se înţelege la nivel guvernamental acest lucru, fiindcă România este o locaţie economică cu un potenţial mare. Ca să explic un pic „potenţial mare", asta înseamnă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite pentru români. Şi atunci, dacă punem asta în pericol, cred că suntem pe calea total greşită. Apelul meu a fost spre Guvern, şi sper că s-a înţeles aşa, să se reia discuţia cu partenerii, să se refacă analiza şi să se vină cu un pachet de măsuri care sunt explicabile, care au un fundament solid, care pot fi puse în practică fără a periclita economia românească”, a mai spus Iohannis.

OUG care prevede multiple modificări în domeniul fiscal ar putea fi adoptată, vineri, în şedinţa de Guvern programată la ora 18.30, deşi actul normativ nu este pe ordinea de zi anunţată.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.