Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice elaborate, a trecut, luni, de Senat, parlamentarii nereuşind să adopte amendamentul care prevedea 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată în spatele gratiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Supus la vot, amendamentul adoptat de comisia de drepturile omului şi care prevedea ca ”persoanele condamnate să beneficieze de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată” a primit 72 de voturi pentru,  o abţinere şi un vot împotrivă, pentru adoptare fiind necesare 78 de voturi. 

Plenul Senatului a supus la vot ordonanţa de urgenţă, în forma iniţială, votul fiind de 66 de voturi pentru, 2 abţineri şi 4 împotrivă, nefiind suficient pentru adoptare. În continuare, a fost supusă la vot respingerea ordonanţei de urgenţă. Nici de data aceasta nu au fost suficiente voturi:  69 de voturi  împotrivă, 2 abţineri şi 5 pentru.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru a precizat că proiectul urma să intre luni în adoptare tacită şi a precizat că ordonanţa va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Comisia juridică a Senatului a adoptat, recent, un amendament al comisiei de drepturile omului, la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevedea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice elaborate, astfel încât aceste persoane să beneficieze de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată în spatele gratiilor.

Guvernul a elaborat  în luna iunie o Ordonanţă de urgenţă care prevede că, în cazul elaborării şi publicării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Beneficiul acordat deţinuţilor este valabil indiferent de numărul de lucrări publicate, faţă de reglementările anterioare, care le deduceau din pedeapsă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.