Premierul Ludovic Orban acuză actuala opoziţie parlamentară de faptul că "instigă la nerespectarea regulilor, nesocoteşte pericolul uriaş la adresa sănătăţii şi vieţii românilor, bagatelizează acest pericol care pândeşte sănătatea şi viaţa fiecărui român". "Dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă o să o facă, nu pot eu, ca Guvern, să mă substitui Parlamentului", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul (...) a adoptat HG privitoare la starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile. (...) De o bună bucată de vreme, aşa-zisa opoziţie care, de fapt, deţine o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor, nesocoteşte pericolul uriaş la adresa sănătăţii şi vieţii românilor, bagatelizează acest pericol care pândeşte sănătatea şi viaţa fiecărui român. Ei s-au lansat într-o întreagă demagogie electoralistă pledând pentru lipsirea autorităţilor (...) de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor”, a afirmat primul ministru, miercuri seară, într-o emisiune la Realitatea Plus. 
 
El a susţinut că Parlamentul este autonom.
 
"Dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă o să o facă, nu pot eu, ca Guvern, să mă substitui Parlamentului. Parlamentul este autonom”, a adăugat primul ministru. 
 
Orban a precizat că există deja o sesizare la Curtea Constituţională, prin care este invocată o excepţie de neconstituţionalitate privind legea 55, excepţie în care se atrage atenţia asupra separaţiei puterilor în stat. Este vorba despre o prevedere care permite nu aprobarea de către Parlament a stării de alertă, ci posibilitatea Parlamentului de a modifica conţinutul Hotărârii de Guvern care cuprinde planul de măsuri aferent stării de alertă, a precizat premierul.
 
"Astăzi, după ce iniţial programase analiza acestei exceptii de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului pentru data de 9 iulie, astăzi Curtea Constituţională a anunţat că a devansat termenul pentru 25 iunie, cu două săptămâni. Să sperăm că e o simplă coincidenţă şi că nu or să se alimenteze suspiciunile legate de faptul că această devansare a fost făcută pentru a face vreun serviciu PSD. Eu nu pot să îmi imaginez că este posibil ca Curtea Constituţională să decidă lucruri care sunt împotriva Constituţiei”, a declarat el, în acest context.
 
Ludovic Orban a spus că afirmaţiile privind manipularea datelor legate de infectările cu SARS-COv-2 reprezintă o "lipsă profundă de responsabilitate şi autodescalificare” şi îi cataloghează drept "iresponsabili” pe liderii politici care fac astfel de afirmaţii.
 
"Îi sfătuiesc pe aceşti lideri politici să lase demagogia deoparte şi să devină din nou responsabili, să acţioneze în interesul cetăţeanului. (...) Ne acuză pe noi de republică bananieră, asta înseamnă să foloseşti cuvinte aiurea, fără niciun fel de sens", a menţionat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.