Premierul Ludovic Orban afirmă că problema prelungirii stării de alertă nu trebuie tratată politică şi că partidele care au anunţat că nu vor vota acest proiect "mai au timp să se gândească". "Eu îi sfătuiesc să nu trateze politic problema (...) O relaxare totală în momentul de faţă va duce cu siguranţă la creşterea numărului de persoane infectate. Nu putem estima care va fi această creştere. Orice creştere a numărului de infectări creşte numărul de persoane care riscă să sufere un deces", susţine Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a fost întrebat, miercuri, la Brăila, dacă va avea în Parlament voturile neceare pentru a prelungi starea de alertă.

"Eu nu cred că această problemă trebuie tratată politic. Propunerea formulată de preşedintele României şi susţinută de Guvernul pe care-l conduc este o propunere care are la bază o analiză care este făcută de specialişti. Este nevoie de starea de alertă pentru a putea menţine toate măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Se ştie foarte clar că fără stare de alertă nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile pe care le-am impus pe perioada stării de urgenţă şi, ulterior, pe perioada stării de alertă", a afirmat el.

Orban a explicat că încă există răspândire în comunitate a virusului.

"Interacţiunile între oameni au crescut exponenţial ca urmare a măsurilor de relaxare. Din acest motiv, avem nevoie de baza legală pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor pe care le-am instituit prin hotărâri de guvern, prin ordine comune de ministru şi de multe ori prin autoreglementarea diferitelor domenii de activitate. A pune punct stării de alertă înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României, pentru că, nemaiputând să asiguri respectarea regulilor, nemaiavând pârghiile de asigurare a respectării regulilor, practic nu o să mai putem frâna răspândirea virusului în comunitate", a spus Orban.

El a adăugat că, la Brăila, de exemplu, în perioada stării de urgenţă au existat 22 de cazuri, iar după starea de urgenţă, în perioada stării de alertă, au fost 23 de cazuri.

"Mai mult decât atât, nu vom avea nicio pârghie pentru a interveni în focare, pentru că apar focare. Nerespectarea regulilor duce la  îmbolnăvirea unui număr mai mare, fie la diferite companii, să spun, sau la cămine de persoane vârstnice sau în anumite sate sau cartiere, va fi aproape imposibil să putem să dispunem carantinare, să putem să dispunem măsuri de protecţie. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Din punct de vedere politic chiar pot să vă spun că nu este neapărat un avantaj. Pe de altă parte, suntem oameni raţionali, suntem oameni care ţinem cont de interesul public şi, pentru a asigura sănătatea şi viaţa românilor, repet, este fundamentală menţinerea stării de alertă. Starea de alertă nu înseamnă înăsprirea condiţiilor, ci înseamnă continuarea, în mod organizat, raţional, a planului de relaxare pe care l-am pus la punct şi pe care vedeţi că îl aplicăm periodic din 15 în 15 zile", a continuat premierul.

El a spus că partide precum PSD, ALDE şi Pro România mai au timp să se gândească, deşi au anunţat că nu vor vota prelungirea stării de alertă.

"Eu îi sfătuiesc să nu trateze politic problema, ci s-o trateze din perspectiva nevoii de a asigura sănătatea publică, de a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu există o altă abordare pentru noi! Aş mai spune încă un lucru. O relaxare totală în momentul de faţă va duce cu siguranţă la creşterea numărului de persoane infectate. Nu putem estima care va fi această creştere. Orice creştere a numărului de infectări creşte numărul de persoane care riscă să sufere un deces. Punem în pericol inclusiv viaţa oamenilor dacă renunţăm la măsurile care sunt aferente stării de alertă. De asemenea, orice fel de creştere a numărului de persoane care riscă să se infecteze sau se vor infecta efectiv poate să ducă la alte măsuri de restricţie, poate să ducă la perturbări ale altor activităţi pe care noi, în mod gradual, cu nişte măsuri de protecţie, le relaxăm, pentru că e idealul, obiectivul nostru este să ajungem la o relaxare, dar la o relaxare care să fie însoţită de toate măsurile şi regulile care trebuie respectate astfel încât să putem să nu mai închidem activităţi, dacă cumva va reveni valul doi sau dacă va exista o creştere a numărului de îmbolnăviri", a afirmat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.