Premierul Ludovic Orban a anunţat că şedinţa de luni a Guvernului are un singur punct pe ordinea de zi, legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. El a reluat afirmaţiile conform cărora efortul Executivului în lupta împotriva COVID a fost îngreunat, boicotat, de atitudinea unor lideri politici sau a unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

„Şedinţa de azi are un singur punct pe ordinea de zi, şi anume instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Exista bază legală şi înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat şi mă întreb unde am fi fost dacă nu am fi putut lua aceste măsuri de carantină instituţionalizată şi izolare la domiciliu”, a anunţat Orban după ce a lansat mai multe acuzaţii la adresa Curţii Constituţionale.

În opinia sa, orice instituţie trebuie să pună în prim plan apărarea sănătăţii românilor, nu să facă jocuri politice.
 
„Astăzi (luni-n.r.) trebuie să adoptăm acest proiect de lege. Îl vom transmite la Parlament. Voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă, astfel încât să constituim cât mai repede baza legală şi să avem la dispoziţie toate instrumentele pe care le au alte ţări. Eu nu ştiu de vreo altă ţară să se fi întâmplat ce s-a întâmplat în România. Avem acest proiect de lege şi va trebui să convingem parlamentarii că e vital să dezbatem cât mai rapid şi să adoptăm acest proiect de lege pentru a avea toate instrumentele necesare la dispoziţie ca să apărăm viaţa şi sănătatea românilor”, a explicat prim-ministrul.
 
El a argumentat că eforturile Executivului în lupta împotriva COVID a fost îngreunat, boicotat, de atitudinea unor lideri politici sau a unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD.
 
„Noi am avut soluţii şi de data asta iarăşi venim cu soluţii. Vreau să reamintesc că în urma unei decizii CCR, toate amenzile date de instituţiile cu drept de control au fost anulate printr-o decizie a CCR, ca şi filială a PSD. Vă reamintesc că de la trecerea de la starea de urgenţă la stare de alertă ne-am trezit cu o altă decizie a CCR pe care am putut să o rezolvăm printr-un proiect de lege adoptat de urgenţă în Parlament, dar adoptat cu multe modificări. De exemplu, azi sunt spitale unde nu mai putem propune detaşarea. În cadrul direcţiilor de sănătate publică tot suplimentul de personal la care am făcut apel în perioada stării de urgenţă şi prima parte a stării de alertă, aproape am rămas fără el din cauza unui articol în lege care arată că detaşarea nu se poate face decât cu acordul tuturor factorilor implicaţi”, a afirmat Ludovic Orban.
 
El a precizat că din nou există o situaţie „de o gravitate fără precendent care s-a creat în urma unei decizii CCR”.
 
„CCR a decis că nu există o bază legală pentru ca cetăţenii diagnosticaţi ca fiind bolnavi să fie trataţi în spital şi că orice pacient infectat cu COVID care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. De asemenea, Curtea ne-a lăsat fără instrumentele de carantină, posibilitatea de a carantina localităţi, cartiere, zone. Cum am fi putut reacţiona la Suceava sau în alte localităţă unde s-a produs o creştere rapidă a numărului de infecţii, dacă nu am fi avut pârghia carantinării?”, a argumentat şeful Guvernului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.