Liderul partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a afirmat că mănâncă ce doreşte şi nu îi va pune meniul UE sau formaţiunea AUR. Reacţia acestuia vine în contextul în care AUR a depus, miercuri la Senat, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mănânc ce vreau. Nu o să îmi impună meniul nici UE, nici AUR. Unii au luat-o razna”, a scris Ludovic Orban, joi pe Facebook.

Proiectul de lege al AUR îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic, Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu-Richard Târziu.

„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, arată comunicatul de presă al AUR.

În luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană anunţa, într-un comunicat de presă, că a aprobat viermii de făină ca produs alimentar în Uniunea Europeană - o primă decizie în domeniu. Rafael Perez, şeful echipei pentru alimente noi în cadrul DG SANTE, discută despre tendinţa de a lărgi oferta alimentară pentru consumatorii din UE, rolul tot mai important pe care îl vor juca insectele ca parte a unei alimentaţii mai sănătoase şi mai durabile, precum şi beneficiile pentru mediu în anii următori.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), peste 1.900 de specii de insecte sunt utilizate ca alimente în lume. În temeiul regulamentului privind alimentele noi, Comisia Europeană a primit cereri de autorizare nu numai pentru viermii de făină, ci şi pentru alte specii de insecte, cum ar fi Alphitobius diaperinus larvae, Gryllodes sigillatus , Acheta domesticus, Locusta migratoria şi Hermetia illucens larvae, mai indică sursa citată.

Până la acel moment, Comisia Europeană a considerat că 11 cereri pot fi acceptate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.