Premierul Ludovic Orban consideră că dosare precum cel al Revoluţiei sau al Mineriadei din 1990 sunt ”dosare fundamentale” pentru evoluţia de după 1990 a României şi afirmă că ”liderii politici care s-au construit în zona post-comunistă” ar putea recurge oricând la forţă, dacă România n-ar fi ţară membră NATO sau a UE, primul ministru amintind de evenimentele din 10 august 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Ludovic Orban s-a referit, duminică, într-o emisiune la B1 TV, la Miniriada din 13 – 15 iunie 1990: ”Vinovaţii nu-s mulţi dintre minerii care nici nu au ştiut de ce au venit la Bucureşti, ci cei care au coordonat şi care au planificat această intervenţie. (...) Niciodată nu am putut să înţeleg care a fost motivul acestei reprimări violente care a fost de fapt o manifestare a urii de clasă a celor din jurul lui Ion Iliescu faţă de intelectuali, de tineri, de studenţi, faţă de cei care gândeau altfel”.

Premierul a adăugat că ”e evident că a existat o planificare” în ceea ce priveşte acţiunile represive asupra celor din Piaţa  Universităţii.

Primul ministru a precizat că a participat în mai multe rânduri la manifestaţiile de la Bucureşti. deşi nu locuia în Capitală, el spunând că inclusiv în 13 iunie 1990 s-a aflat în Piaţa Universităţii. 

Orban a opinat că Dosarul Revoluţiei şi Dosarul Mineriadei sunt ”dosare fundamentale” pentru evoluţia de după 1990 a României.

”Să ne aducem aminte de 10 august. Dacă România nu era în contextul în care suntem noi astăzi, ca ţară NATO, ţară UE, probabil liderii politici care s-au construit în zona FSN, în zona post-comunistă, oricând sunt capabili să apeleze la forţă şi 10 august a demonstrat lucrul ăsta”, a mai afirmat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.