Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că formaţiunea are deja construită "arhitectura instituţională a unui viitor guvern", menţionând însă că nu poate da nume, menţionând că PNL are deschidere la dialog cu toate formaţiunile politice cu care a colaborat pentru a opri PSD. "Partidul Naţional Liberal susţine realizarea alegerilor anticipate, dacă este posibil un pact pentru alegeri anticipate, în cazul în care nu va exista voinţă politică pentru organizarea alegerilor anticipate PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării şi să formeze un guvern în jurul PNL", spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Partidul Naţional Liberal susţine realizarea alegerilor anticipate, dacă este posibil un pact pentru alegeri anticipate, în cazul în care nu va exista voină politică pentru organizarea alegerilor anticipate PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării şi să formeze un guvern în  jurul PNL, cu candidat la funcţia de prim ministru în persoana preşedintelui partidului, subsemnatul, Ludovic Orban", a afirmat preşedintele PNL, vineri.

"Măsurile care urmează a fi luate de orice guvern care se va instala sunt măsuri corective, în primă fază, şi abia ulterior măsurile pe termen mediu şi lung", a spus Ludovic Orban.

El a spus că poziţia PNL este că Guvernul nu are de ce să aibă mai mult de 15, maxim 16 ministere.

Întrebat despre cooptarea Pro România la guvernare, Orban a spus: "Deocamdată, am văzut că Victor Ponta are alte gânduri".

Orban a afirmat că, după ce fiecare formaţiune politică îşi va exprima poziţia oficială privind formarea Guvernului, preşedintele va veni cu o soluţie benefică pentru România.

"Noi avem deja construită arhitectura instituţională a unui viitor guvern. Nu pot să vă dau (nume - n.r.) pentru că nu suntem încă în faza în care discutăm de formula Guvernului, ci discutăm de mandatul pe care îl are delegaţia PNL în consultările la Cotroceni",a susţinut el.

El a mai spus că PNL are deschidere la dialog cu toate formaţiunile politice cu care a colaborat pentru a opri PSD.

Întrebat dacă discută şi cu PSD-iştii care au votat moţiunea, Orban a spus: "Am discutat şi n-am discutat numai cu cei care au votat, am discutat cu mult mai mulţi". El a menţionat că deocamdată, nu există varianta ca aceştia să fie cooptaţi în PNL.

Întrebat dacă ar exclude PSD dintr-un viitor guvern, în aceste condiţii, Orban a spus: "Cu siguranţă. Noi suntem oameni serioşi. PNL este într-un război total împotriva abuzurilor, aberaţiilor, furtişagurilor şi măsurilor nocive pentru România pe care le-a luat pSD la guvernare, cum să discutăm noi cu PSD?"

Referitor la o eventuală propunere pentru comisarul european din partea României, Orban a spus că PNL nu este în situaţia de a formula o astfel de propunere astăzi, dar, dacă va fi pus în această situaţie, are resurse umane bogate şi candidaţi serioşi.

"La Cotroceni mergem să vorbim despre ceea ce se va întâmpla după căderea Guvernului Dăncilă", a mai spus Orban.

Referitor la alegerile anticipate, Orban a spus: "Sigur că varianta de anticipate, în cazul în care va exista un acord politic (...), evident, aici poziţia noastră este foarte clară, rămăşiţele Guvernului Dăncilă trebuie să plece, cât mai repede de la Palatul Victoria şi din sediile ministerelor, de fapt sunt foarte multe ministere care nu mai au conducători, pentru că fac rău României şi e nevoie de instalarea cât mai rapidă a unui nou Guvern".

Întrebat dacă ar accepta sp fie un "premier de sacrificiu", Orban a spus:"Vom discuta acest lucru."

Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat vineri pentru a stabili strategia în perioada următoare, echipa care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi de asemenea, mandatul pentru discuţii.

Delegaţia PNL urmează să se întâlnească la ora 11:00 cu preşedintele Klaus Iohannis, care a convocat consultări cu toate partidele parlamentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.