Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, spune că PNL a luat decizia să iniţieze procedura de modificare a modului în care funcţionează Curtea Constituţională, obiectivul final fiind un proiect de lege pentru organizarea şi funcţionarea instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a declarat, luni, că în cadrul Biroului Executiv Naţional a fost stabilit un grup de lucru care să facă o analiză comparativă a modului în care funcţionează curţile constituţionale în alte ţări europene şi să identifice deficienţele majore care sunt generate de textele constituţionale şi de legea de funcţionare a Curţii Constituţionale.

“Biroul Executiv al PNL a luat decizia să iniţieze procedura de modificare a modului în care funcţionează Curtea Constituţională. În acest sens am stabilit un grup de lucru format din reprezentanţii partidului care au activitate în Comisia juridică în cele două camere ale Parlamentului şi care au avut contribuţii la acte normative de natură constituţională. Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative a modului în care funcţionează curţile constituţionale în alte ţări europene. De asemenea, o identificare a tuturor deficienţelor majore care sunt generate de textele constituţionale şi de legea de organizare şi cu funcţionare a Curţii Constituţionale”, a afirmat liderul PNL.

Orban a precizat că obiectivul acestui grup de lucru este pregătirea unui nou proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

“Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituţiei şi de asemenea un nou proiect de lege de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale. Sigur că vizăm mai multe aspecte de la modalitatea de desemnare a judecătorilor Curţii Constituţionale, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul Curţii Constituţionale, posibilitatea introducerii de majorităţi calificate la anumite decizii. De asemenea, vrem să identificăm limitele în deciziile pe care pot să le ia Curtea Constituţională şi o serie de alte aspecte care au ca obiectiv să punem Curtea Constituţională în slujba de democraţiei, în slujba cetăţeanului, să împiedică apariţia unor decizii ale Curţii Constituţionale care să fie luate în sprijinul unor grupe de interese şi împotriva prevederilor constituţionale”, a explicat Ludovic Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.