Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la TVR 1, că nu poate avea un consens cu PSD şi cu ALDE pe timpul celor şase luni cât România exercită preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deoarece consensul dorit de coaliţia de guvernare este unul antieuropean. Orban a spus că, dacă actuala coaliţie vrea consens, atunci să nu mai atace liderii europeni şi companiile străine, iar legile justiţiei să fie compatabile cu practicile la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Există două forme de consens. Consensul pe care îl vrea PSD-ul, care este un consens antieuropean. Nu pot să fiu de acord cu ceea ce fac ei, de exemplu în domeniul justiţiei, călcarea în picioare a independenţei justiţiei, preocuparea bolnăvicioasă pentru cei condamnaţi sau pentru cei care se află în diferite procese, agresiunea permanentă împotriva independenţei justiţiei, tentativa de control politic asupra a tot ce înseamnă angrenaj instituţional la nivelul justiţiei. Noi susţinem respectarea statului de drept. Şi aici, dacă vor consens cu noi, să meargă pe consensul european, consensul european care respectă valorile europene, care respectă Tratatul Uniunii Europene, articolul 2 cu condiţiile legate de statul de drept, este cel care este prevăzut în rezoluţia Parlamentului european, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare adoptat de Comisia Europeană şi în general în toate poziţionările care au existat de-a lungul timpului din partea liderilor europeni”, a afirmat Orban.

El a precizat c,ă dacă PSD doreşte consens, atunci să fie realizat unul pe legile justiţiei, care să fie compatibile cu practicile la nivel european.

“Dacă vor consens, da, hai să facem consens, să adoptăm un consens simplu. Ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneţia? Că va face apel la experţii Comisiei de la Veneţia şi la experţii Comisiei Europene pentru elaborarea codurilor şi a legilor justiţiei, astfel încât ele să fie aduse la o formă care să fie compatibilă cu legislaţia, cu practicile de la nivel european.E un consens. Ăsta e consensul pe care îl vrem noi, dar o să fie ei de acord cu un consens pe o asemenea temă?”, a mai declarat liderul liberal.  

Orban propune şi un alt consens, ca liderii europeni să nu mai fie atacaţi de reprezentanţii coaliţiei guvernamentale.

“Un alt consens. Hai să nu mai atacăm liderii europeni şase luni de zile, să nu mai dăm vina pe liderii europeni, pentru că liderii europeni prezintă nişte poziţii ferme care sunt în virtutea atribuţiilor pe care le deţin, a obligaţiilor pe care le au, de a menţine valorile, principiile, reglementările, tratatul Uniunii Europene în vigoare astfel încât el să fie respectat în fiecare ţară. Hai să nu mai atacăm companiile străine, hai să nu mai dăm cu pietre în companii că otrăvesc populaţia României. Dacă vor un astfel de consens, noi suntem de acord cu un astfel de consens. Problema este că nu putem avea consens cu PSD, cu ALDE, pentru că ceea ce doresc ei, consensul pe care îl doresc ei, este un consens antieuropean, un consens împotriva valorilor europene, împotriva decidenţilor europeni”, a mai afirmat Ludovic Orban.   

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.