Liderul PNL, Ludovic Orban, susţine că ar vrea ca rolul decisiv în numirea procurorului şef al DNA să îl aibă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu ministrul Justiţiei, recomandarea fiind întemeiată pe raportul şi pe recomandările Comisie Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Orban spune că astfel credibilitatea alegerii şefului DNA este mai mare şi se înlătură suspiciunile că numirea ar putea avea loc pe baza unor argumente politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am văzut că domnul Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri (de numire a şefului DNA – n.r.) şi noi ne-am dori ca organismul care să fie decisiv în numirea procurorului-şef DNA să nu fie ministrul Justiţiei, ci să fie CSM, motiv pentru care îi solicităm ministrului Justiţiei să trimită către CSM toate candidaturile care îndeplinesc condiţiile legale şi să permită CSM să decidă care dintre candidaţi îndeplineşte în cea mai înaltă măsură condiţiile de a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA, prin acordarea avizului CSM către acel candidat”, a declarat Orban.

El afirmă că solicitarea PNL este întemeiată de raportul şi recomandările făcute în cadrul MCV.

“Solicitarea se întemeiază pe raportul Comisie Europene şi recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV, care, în mod sistematic, a solicitat României depolitizarea mecanismului de numire a procurorilor-şefi. Nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiţiei nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului pentru şef la DNA, care să fie transmis către preşedinte”, a adăugat Ludovic Orban.

Astfel, crede liderul PNL, se înlătură suspiciunile că numirea ar putea avea loc pe baza unor argumente politice.

“Ca să nu mai existe niciun fel de suspiciune de politizare a funcţiei de şef DNA, considerăm că lăsarea acestei decizii la latitudinea CSM poate să confere mai multă credibilitate candidatului, o percepţie mai favorabilă atât în plan extern, cât şi pentru opinia publică românească, şi poate să înlăture toate suspiciunile care pot să aibă în spate argumente politice, şi nu profesionale”, a afirmat Orban.

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - procurorii DNA Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr de la Parchetul instanţei supreme - au susţinut, joi, interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a declarat de mai multe ori că este foarte posibil ca niciunul dintre cei patru candidaţi să nu se califice şi atunci să fie reluată procedura de selecţie

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.