Premierul Ludovic Orban afirmă, în mesajul cu ocazia zilei de 10 mai, că independenţa naţională şi instituţia monarhiei s-au sedimentat în conştiinţa colectivă ca paşi hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper şi respectat în Europa de la începutul veacului trecut şi că, aşa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independenţă şi unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depăşim situaţia generată de pandemie şi să ne urmăm destinul european

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim astăzi Ziua Independenţei naţionale şi Ziua Regalităţii, prin care rememorăm trei momente istorice importante pentru destinul statului român modern, petrecute toate pe 10 mai: proclamarea Principelui Carol ca domnitor al Principatelor Unite, în 1866, Independenţa faţă de Imperiul Otoman, în 1877, şi transformarea ţării din principat în regat, în 1881, când Principele Carol a fost încoronat ca primul rege al României. Independenţa naţională şi instituţia monarhiei s-au sedimentat în conştiinţa colectivă ca paşi hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper şi respectat în Europa de la începutul veacului trecut”, afirmă premierul Ludovic Orban în mesajul cu prilejul zilei de 10 Mai, Ziua Independenţei naţionale şi Ziua Regalităţii.

El subliniază că acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democraţii europene şi de partenerii noştri strategici, aşa cum şi-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară.

Premierul afirmă că Familia Regală a României a fost mereu aproape de români, ”membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat ţara, iar în perioada post-decembristă au fost adevăraţi ambasadori ai intereselor României, iar ”determinarea, demnitatea şi onoarea de care au dat dovadă în acţiunile lor sunt repere morale pe care societatea le preţuieşte şi bune exemple pentru generaţiile actuale şi pentru cele care ne vor urma”.

 ”Şi aşa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independenţă şi unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depăşim situaţia generată de pandemie şi să ne urmăm destinul european. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Casei Majestăţii Sale Custodele Coroanei!“, afirmă Ludovic Orban în finalul mesajului.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.