Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la ceremonia de Ziua Veteranilor, că misiunile îndeplinite de militarii români dincolo de graniţă nu au fost niciodată uşoare, aceştia confruntându-se cu diferite tipuri de conflict militar şi realizând diferite misiuni, de la activităţi de conflict deschis şi până la distribuirea de alimente şi rechizite şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ludovic Orban a declarat, miercuri, că a participat la ceremonia dedicată Zilei Veteranilor pentru a arăta susţinerea sa şi a Guvernului pentru militarii români. 
 
"Sunt onorat să particip la ceremonia de astăzi pentru a arăta în acest fel susţinerea mea, dar şi a Guvernului pe care îl conduc pentru militarii români. Voi, militarii, sunteţi cei la care naţiunea a apelat de fiecare dată când ţara a avut nevoie. Aţi răspuns întotdeauna prezent aşa cum aţi răspuns şi astăzi în lupta cu pandemia Covid-19”, a transmis premierul.
 
El a reamintit că 11 noiembrie este şi Ziua Armistiţiului, data la care s-a pus capăt Primului Război Mondial. 
 
"Ziua de astăzi are o triplă semnificaţie. Este ziua Armistiţiului, semnarea tratatului între Imperiul German şi puterile Antantei, care a pus capăt Primului Război Mondial, în 11 noiembrie 1918, la ora 11. S-a încheiat atunci cel mai sângeros conflict global prin care a trecut omenirea şi pentru noi a deschis drumul către Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Astăzi este Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii, ziua când transmitem gândul nostru de preţuire tuturor militarilor care au îndeplinit misiuni pe teatrele de luptă externe împreună cu aliaţii României”, a explicat Orban. 
 
El a transmis militarilor că misiunile îndeplinite în teatrele de operaţii nu au fost niciodată uşoare şi au reprezentat un examen de capacitate individual, dar şi al unităţii din care au făcut parte. 
 
"Dragi militari, misiunile pe care le-aţi îndeplinit, dincolo de graniţă, nu au fost niciodată uşoare, v-aţi confruntat cu diferite tipuri de conflict militar, aţi realizat o mulţime de activităţi de la conflict deschis, până distribuirea de alimente şi rechizite şcolare pentru copii. Misiunile îndeplinite de voi în teatrele de operaţii au fost pentru fiecare dintre voi un examen de capacitate individual, al unităţii din care aţi făcut parte, al Armatei şi în final al României”, a declarat premierul.
 
El a afirmat că meritul Armatei Române este recunoscut de către toţi partenerii externi.
 
"Meritul Armatei Române a fost şi este recunoscut de toţi partenerii noştri externi, iar semnalele din exterior despre modul profesionist în care vă îndepliniţi misiunile în Europa, Asia sau în Africa continuă să sosească. Rezultatele remarcabile au venit, însă, din păcate, cu sacrificiul unora dintre camarazii dumneavoastră. Treizeci de militari români şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Afganistan, Irak, iar gândul meu se îndreaptă astăzi către ei şi către membrii familiilor lor. Vă transmit gândul meu de recunoştinţă şi celor peste 200 de militari care au fost răniţi în misiuni”, a afirmat Ludovic Orban.
 
El a mai anunţat că pe 11 noiembrie este cinstită memoria primului militar român care a murit într-un teatru de operaţii. 
 
"Cinstim astăzi memoria sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi, care a fost ucis acum 17 ani în Afganistan. Este primul militar român care şi-a dat viaţa în acest teatru de operaţii. Pentru a-i cinsti memoria, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru a-i onora pe veterani. Cinste şi onoare memoriei tuturor celor care s-au sacrificat pentru România”, a mai declarat Ludovic Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.