Premierul Ludovic Orban anunţă că indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate, fie prin legea bugetului, fie prin OUG, iar toate structurile cu scheme umflate vor fi ”remodelate”, el invocând inclusiv ”optimizarea” structurilor organizatorice ale ministerelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a explicat duminică, la ceremonia de instalare a noului prefect de Ilfov, că indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite raportat la salariul minim pe economie.

”Va fi majorat salariul minim pe economie, dar să nu crească indemnizaţiile celor care deţin funcţii de demnitate publică", a afirmat şeful Guvernului.

O astfel de măsură va fi promovată fie prin includerea în legea bugetului de stat, fie prin OUG.

În ceea ce priveşte restructurările din ministere, invocate şi de vicepremierul Raluca Turcan, Orban a spus că este vorba despre ”optimizarea” structurii acestora şi a anunţat că toate structurile cu scheme umflate vor fi remodelate, ceea ce înseamnă că unii angajaţi vor părăsi sistemul.

El a invocat şi o glumă referitoare la faptul că mulţi oameni au fost aduşi în ministere pe baza relaţiilor sau a carnetului de membru PSD, respectiv aceea conform căreia Ministerul Dezvoltării a depopulat judeţul Teleorman.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, sâmbătă, la Digi24, că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice. Ea a precizat că este vorba cu precădere de rude şi de clienţi politici, care au fost angajaţi fără a avea experienţă în domeniu. Se va face o evaluare la fiecare minister în parte şi cei care nu au competenţe pentru postul respectiv vor fi concediaţi. De pildă, la Ministerul Dezvoltării 30% dintre şefi vor pleca, a spus Raluca Turcan.

„Suntem în etapa în care pregătim Hotărârile de Guvern pentru reorganizarea instituţiilor din subordinea ministerelor, unde vrem să introducem o structură suplă. Asta înseamnă că se evalueaza activitatea, se vede unde se stă degeaba. Dacă sunt oameni buni care stăteau degeaba, pentru că nu voia nimeni să îi folosească, vor fi mutaţi în altă parte, iar cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii, atunci trebuie să îşi vadă de drum. Românul are un simţ al dreptăţii. Sunt oameni foarte buni de mult timp în ministere care nu au reuşit să avanseze în carieră pentru că intra mereu cineva peste, nepoată, clientă sau iubită. Aceasta evaluare se face în interiorul ministerului. Acolo unde nu e o imagine clară, apelăm la mijloace externe”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc restructurări, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

Şi ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat la Realitatea Plus măsuri de reducere a cheltuielilor, plafonarea indemnizaţiilor demnitarilor fiind una dintre ele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.