Premierul Ludovic Orban spune că majorarea salariului minim trebuie să ţină cont de realităţile economiei Româneşti, fiind făcută o analiză în acest sens. Remierul afirmă că majorarea poate să fie un stimul inflaţionist, lucru care trebuie luat în calcul. În plus, Orban susţine că majorarea salariului minim afectează, în special, autorităţile locale, precizând că bugetele autorităţilor locale au fost aruncate în aer prin politicile din 2018 şi 2019 când acestea au pierdut aproximativ 7 miliarde în fiecare an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a afirmat, marţi, la reuniunea Consiliul Naţional Tripartit, că Guvernul caută o soluţie de creştere a salariului minim, ţinând cont de diverşi indicatori economici şi de realităţile economice.

”Am încercat să căutăm o soluţie de creştere a salariului minim care să ţină într-o măsură cât mai mare de nişte date obiective din economie. Adică mai precis încercăm ca această creştere a salariului minim să se facă pe baza unor indicatori economici şi pe baza unor date care sunt care şi care pe de o parte să ţină cont de realităţile economice, iar pe de altă parte să atingă şi obiectivul creşterea salariului minim pe economie”, a spus premierul.

Orban a prezentat, marţi, o analiză a domeniilor în care sunt cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim.

“Pe analiza privitoare la domeniile în care sunt cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim, am făcut o analiză a profitabilităţii, cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim astăzi, aproximativ 220.000 de salariaţi sunt în comerţul cu amănuntul, unde e o rată a profitabilităţii 4,3 la sută. Pe locul doi sunt cei din transporturi terestre, pe locul trei activităţi de investigaţii şi protecţie, pe locul patru comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului de autovehicule şi motociclete. Rata profitabilităţii în aceste domenii este 4,3. 3,7, 5,7, 4,6. Prin creşterea salariului minim am încercat să nu afectăm foarte mult rata profitabilităţii în aceste domenii de activitate pentru că dacă trecem pe pierdere companiile nu facem decât să le facem un rău angajaţilor respectivi”, a afirmat Orban.

El a precizat că o creştere a salariului minim poate fi un stimul inflaţionist.

“Pe de altă parte, creşterea salariului minim poate să fie un stimul inflaţionist. Companiile, pentru a-şi menţine profitabilitatea, să încerce să crească preţul produselor sau tarifele serviciilor pe care le practică. Deci şi acest element e foarte important de luat în calcul”, a declarat premierul.

Orban a afirmat că trebuie analizat şi impactul pe care creşterea salariului minim îl are asupra bugetului.

“De asemenea, cred că trebuie analizat şi impactul asupra bugetului care nu este de neglijat. Sigur că, în special, creşterea salariului minim afectează în special autorităţile locale, angajaţii din autorităţile locale, care au salarizarea stabilită pe grilă în raport cu salariul minim brut şi acum trebuie să vă spun că la ora actuală bugetele locale au fost aruncate în aer prin politicile din 2018 şi 2019 în care autorităţile locale pe de o parte au pierdut cam 7 miliarde minim în fiecare an şi pe de altă parte au fost obligate la cheltuieli suplimentare, cheltuielile au crescut foarte mult, ponderea cheltuielilor cu salariilor în bugetelor locale, mai ales acele autorităţil locale care au aplicat grila pe maxim şi de asemenea au crescut foarte mult cheltuielile sociale ale autorităţilor locale care au crescut ca pondere la aproape 23-24 la sută şi au afectat grav capacitatea autorităţilor locale de a face investiţii sau de a cofinanţa proiectele de investiţii cu finanţare europeană sau proiectele de investiţii care sunt finanţate de la bugetul de stat prin intermediul PNDL”, a mai spus Orban.

Premierul participă la reuniunea Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, alături de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.