Premierul Ludovic Orban afirmă că România este privită ca un pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziţia geografică strategică, ci şi prin îndeplinirea obiectivelor asumate pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ludovic Orban a transmis în mesajul cu ocazia Zilei Armatei Române, precizând că ziua de 25 octombrie este dedicată în fiecare an celor care au îmbrăcat haina militară şi au luptat în trecut pentru apărarea ţării, dar şi celor care astăzi sunt prezenţi la datorie pentru asigurarea capacităţii defensive a României. 
Orban afirmă  că le suntem datori şi recunoscători tuturor eroilor căzuţi la datorie de-a lungul istoriei. 
“Se împlinesc astăzi 76 de ani de când armata română a eliberat şi ultima localitate românească de sub ocupaţie străină, oraşul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional. Cu gândul la jertfa zecilor de mii de militari morţi, răniţi sau daţi dispăruţi în ampla ofensivă desfăşurată atunci, le suntem datori şi recunoscători, lor şi tuturor eroilor căzuţi la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generaţiile de astăzi să se bucure de o Românie stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a afirmat primul ministru. 
El a menţionat că este apreciată activitatea militarilor care desfăşoară misiuni sub egida NATO, OSCE, ONU sau UE. 
“Apreciem în egală măsură activitatea şi profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a ţării, la standarde euro-atlantice, şi activează în teatrele de operaţiuni internaţionale sau misiuni desfăşurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevăraţi profesionişti, oameni devotaţi ţării şi hainei militare, care prin modul în care înţeleg să-şi facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern”, a transmis premierul. 
El a amintit că România este privită ca un pilon de stabilite şi securitate în regiune. 
“Astăzi, ţara noastră este privită ca un veritabil pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziţia geografică strategică, ci şi prin îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre. Faptul că România a devenit de curând primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnată cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apărării, modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre, exerciţiile la care au participat militarii români sau pe care le-a găzduit ţara noastă pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii şi capacităţii de apărare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice sunt exemple concrete în acest sens”, a afirmat Ludovic Orban. 
El i-a asigurat pe militarii activi că Guvernul îi va sprijini cu tot ceea ce ţine de asigurarea logisticii şi instruirii lor la standardele asumate faţă de partenerii strategici, iar militarilor răniţi în teatre de operaţii le va oferi sprijinul medical de care au nevoie. 
Ludovic Orban a mai transmis că autorităţile sunt alături şi familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa în diversele misiuni de menţinere a păcii în lume, de veteranii de război, de militarii-veterani din teatrele de operaţii, precizând că îşi doreşte ca valorile apărate de ei să fie transmise şi noilor generaţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.