Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, după ce euro a atins un nou nivel record, că evoluţia cursului de schimb este determinată de mai mulţi factori, însă nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. Dimpotrivă, premierul spune că situaţia economică este foarte stabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Evoluţia cursului de schimb este o evoluţie care este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică, dimpotrivă, situaţia economică este foarte stabilă. Uitaţi-vă, de exemplu, la evoluţia dobânzilor, comparaţi cu cât se împrumută guvernul nostru, raportat la dobânda cu care s-a împrumutat Guvernul PSD. Este o diferenţă semnificativă de un procent la dobândă”, a declarat, joi seară, Ludovic Orban, întrebat ce le transmite românior după ce euro a atins un nou nivel record.

Orban a spus că uneori există stuaţii care nu ţin direct de situaţia din România.

”Se pare că a existat o tendinţă uşoară de depreciere a monedelor naţionale nu numai la noi ci şi la nivel regional care poate fi determinată de nişte factori care sunt greu de cuantificat.  Am încredere în Banca Naţională şi stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb”, a mai afirmat premierul.

”Vreau să dau un mesaj de încredere şi de stabilitate. Situaţia economică este foarte stabilă, nu există absolut niciun fel de risc de apariţie a unui dezechilibru major” a dăugat Orban.

Întrebat dacă se aşteaptă creşterea Euro în raport cu celelalte valute, premierul a spus că e greu de prevăzut evoluţia cursului de schimb şi că periodic au loc ”fluctuaţii” care pot fi determinate de factori ”care nu au legătură cu soliditatea economiei”, ci cu situaţii „de moment,” care nu pot fi anticipate.

”Permanent a existat o presiune asupra cursului de schimb care este datorată în cea mai mare parte  politicii nesăbuite a PSD, care a general dezechilibre bugetare, care a generat dezechilibre în balanţa comercială a României şi este normal să existe o presiune asupra cursului de schimb. Pe de altă parte, Banca Naţională totdeauna a avut reacţii potrivite în situaţii de presiuni suplimentare asupra cursului de schimb”, a adăugat primul ministru.

Întrebat ce mesaj are pentru români afectaţi de creşterea raportului dintre leu şi alte valute în defavoarea monedei naţionale, el a menţionat că nu există ”nicio creştere a dobânzilor” şi că influenţa diferenţei de curs asupra chiriilor nu este ”atât de importantă încât să îi sperie pe români”.

”Mesajul meu este un mesaj de încredere în economie”, a mai spus primul ministru.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea atinsă miercuri, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.