Premierul Ludovic Orban cataloghează drept „neserioasă” ideea privind amânarea alegerilor locale şi spune că se pot lua măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 în perioada campaniei electorale şi în timpul scrutinului, iar autorităţile lucrează la un ghid în acest sens. Orban afirmă că sunt probleme legate de asigurarea dreptului de vot pentru românii care sunt internaţi în spitale COVID sau care sunt trataţi în izolare la domiciliu, dar că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pot purta combinezoane atunci când intră în spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Trebuie să readuc aminte ca să ştie toţi oamenii: decizia de a stabili data de 27 septembrie data alegerilor locale nu a fost decizie a PNL, este rodul consultării cu liderii partidelor parlamentare, iar data de 27 septembrie a fost stabilită de Parlament prin lege. După ce ai dat drumul la toate procedurile de campanie electorală, după ce s-au depus toate candidaturile, stă să înceapă campania electorală, să vii să vorbeşti de un proiect de lege de amânare a alegerilor locale arată, după părerea mea, o neseriozitate care ar trebui să fie străină de orice om care este prezent viaţa publică din România”, a afirmat Ludovic Orban joi seară, la Realitatea Plus.
 
Premierul a arătat că a discutat cu reprezentanţii instituţiilor implicate în desfăşurarea scrutinului programat pentru 27 septembrie pentru a stabili regulile de desfăşurare a campaniei electorale şi de organizare în ziua votului pentru a se reduce „cât mai mult posibil” riscul de transmitere a noului coronavirus. În acest sens, ministrul Sănătăţii, ministrul de Interne şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente vor realiza, vineri, un proiect un ordin comun care va stabili aceste reguli, care va fi transmis către liderii partidelor politice şi care trebuie adoptat la începutul săptămânii viitoare, a precizat premierul Orban. 
 
”Aici nu e foarte complicat, dar trebuie să respecte şi ei regulile. E simplu. În campanie, candidaţii şi susţinătorii lor care participă la acţiunile de campanie trebuie să poarte mască, când distribuie materiale trebuie să poarte mănuşi, adunările publice trebuie să se organizeze în condiţiile în care se desfăşoară evenimentele private, 50 de persoane, hai, poate o sută de persoane, vedem la ce număr stabilim, dar cu reguli”, a adăugat Orban.
 
Acesta a precizat că şi în ziua votului se pot respecta reguli de distanţare între membrii comisiilor secţiilor de votare, că oamenii pot intra pe rând în secţiile se vot pentru a se evita supraaglomerarea şi că alegătorii îşi pot dezinfecta mâinile la intrarea în secţie şi chiar îşi pot lua singuri buletinele de vot. 
 
”Sunt probleme legate de asigurarea dreptului de vot pentru românii care sunt internaţi în spitale COVID sau care sunt trataţi în izolare la domiciliu. Aici trebuie echipament de protecţie pentru reprezentanţii din Biroul Electoral al secţiei de votare care însoţesc urna specială, mai ales în spital. În ceea ce priveşte deplasarea la domiciliul persoanelor care se află în izolare poate nu e obligatoriu să porţi combinezon, în spital, în schimb, probabil o să impunem purtarea combinezonului în timpul exercitării dreptului de vot de către persoane care sunt tratate în spital. Se pot găsi soluţii pentru fiecare situaţie, noi le căutăm, se va face un ghid care va fi transmis, se va face o campanie publică pe tema asta”, a precizat premierul. 
 
Orban s-a arătat convins că, atâta timp cât toate formaţiunile politice care desemnează candidaţi îşi asumă respectarea regulilor, campania poate fi mai degrabă pentru reducerea răspândirii virusului.
 
”Într-un fel se poate, în această interacţiune din campanie electorală, se poate da un stimulent pentru reducerea răspândirii virusului şi creşterea gradului de conformarea din partea oamenilor”, a adăugat Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.