Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut că nu a fost chemat la audieri de DIICOT după ce s-a decis deschiderea unui dosar penal in rem cu privire la plângerea depusă de el împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare, afirmând că, dacă va fi citat la audieri, va anunţa public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu, până acum nu am fost chemat la audieri. Am văzut informaţia, am inteles că este vorba de deschiderea in rem (a unui dosar – n.r.), adică se cercetează faptele şi încă nu persoanele. Eu mi-am făcut datoria, am depus sesizarea, am prezentat faptele pe care le-am considerat că sunt semnificative în ceea ce priveşte derularea procedurii. am considerat că este necesară această cercetare care trebuie făcută de oameni care au competenţele necesare stabilite prin Constituţie şi prin lege", a afirmat Ludovic Orban.

El a spus că nu a fost chemat să se prezinte vineri la DIICOT, dar va anunţa public atunci când va fi citat.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.

"La data de 07.06.2018 s-a început urmărirea penală in rem (cauza Dăncila/Orban) pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.398 Cod Penal (înaltă trădare) raportat la articolul 394 lit.b şi articolul 407 al.1 Cod Penal (divulgarea sectetului care periclitează securitatea naţională)", a transmis DIICOT, joi.

În 6 iunie, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara că în acest caz vor fi solicitate informaţii de la serviciile de informaţii, având în vedere că plângerea face referire la înaltă trădare, iar o parte dintre documentele pentru instrumentarea cazului vor fi solicitate de la Guvern.

În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului", în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.