Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că decizia Guvernului de alegere prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene este una “neruşinată”, “complet neconstituţională”, precizând că Executivul a rămas prizonierul “baronilor roşii”, dându-i ca exemplu pe Marian Oprişan, Niculae Bădălău şi Paul Stănescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a afirmat, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional, că Guvernul a încălcat “grosolan” decizia românilor la referendumul din 26 mai, schimbând sistemul de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, aceştia urmând să fie votaţi direct de către populaţie. 

“La o săptămână după ce românii în cadrul referendumului au hotărât clar la întrebarea numărul 2 că nu mai vor ordonanţe pe justiţie şi că vor un control constituţional al ordonanţelor care să fie declanşat şi de alte instituţii în afara Avocatului Poporului, Guvernul încălcând grosolan voinţa românilor emite o ordonanţă de urgenţă prin care vrea eternizarea baronilor PSD, baronilor roşii, prin schimbarea sistemului de alegere a preşedinţilor de Consilii Judeţene, mai precis modificând modul de alegere şi anume, alegerea lor direct”, a spus Orban.

El consideră că această decizie este una „neruşinată” şi “neconstituţională” şi contravine voinţei românilor exprimată la referendum.  

“Această decizie neruşinată, complet neconstituţională, contravine atât voinţei românilor exprimată la referendum, cât şi voinţei generale, cvasi-generale care există în societatea românească care susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Nu putem înţelege în ce a constat urgenţa adoptării unui astfel de act normativ, nu putem înţelege de ce nu s-a putut ca la proiectul de lege iniţiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi, de ce nu a putut majoritatea parlamentară să vină cu un amendament în dezbaterea parlamentară şi să propună în dezbatere parlamentară punctul de vedere pe care îl au privitor la alegerea preşedinţilor de consiliii judeţene. Este clar că acest guvern a rămas prizonierul baronilor roşii, prizonierii lui Oprişan, prizonierii lui Bădălău, Paul Stănescu şi a tuturor figurilor de tristă amintire care şi-au ţinut judeţele în sărăcie şi care au condus prin abuz şi prin ameninţare cetăţenii din judeţele unde încă deţin funcţia de preşedinţi al consiliilor judeţene”, a precizat preşedintele liberalilor.

Orban a mai declarat că PNL îi va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu această ordonanţă.

“PNL nu poate accepta un asemenea mod de reglementare, ne vom adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere din nou să sesizeze Curtea Constituţională privitor la adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă neconstituţionale şi aşteptăm de data asta ca Avocatul Poporului să ţină cont de ce au hotărât românii la referendum măcar pe ultima sută de metri a mandatului său. Oricum este ilegală menţinerea în funcţie a domnului avocat al poporului Victor Ciorbea”, a mai spus Orban. 

Guvernul a aprobat luni OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Conform premierului Dăncilă,  preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul susţine că acest lcuru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune n practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul.
 
”Vom modifica legislaţie, astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai spus Viorica Dăncilă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.