Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat, vineri, la Galaţi, că firmele care acordă al 13-lea sau al 14-lea salariu, ”pot să beneficieze de o reducere de până la 20% din impozitul pe profit pentru a finanţa ONG-uri”, iniţiativa oferind o posibilitate firmelor, şi nu o obligativitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că una dintre marile probleme din economie este aceea că firmele nu găsesc forţă de muncă sau mână de lucru calificată.

De aceea, PNL a iniţiat proiectul de lege pentru acordarea de facilităţi fiscale firmelor care îşi recompensează angajaţii pentru a-i stimula pe aceştia să rămână în cadrul firmelor.

”Este vorba de angajaţii în care companiile au investit, au făcut cursuri, au învăţat meserie. De aceea, am propus această facilitate fiscală. Acum firmele pot să beneficieze de o reducere de până la 20% din impozitul pe profit pentru a finanţa ONG-uri. Plecând de aici, fără să afectăm această facilitate, am propus să permitem companiilor care au profit o reducere a impozitului pe profit de până la 20% dacă acordă venituri suplimentare angajaţilor. Am zis al 13-lea salariu, al 14-lea salariu, dar se poate vorbi şi despre titluri de valoare sau alte forme de recompensare", a spus Orban.

El a adăugat ca va fi vorba despre o facilitate, şi nu de o obligativitate.

"Practic, companiile îşi pot recompensa angajaţii performanţi, cei care le asigură productivitatea, de care au nevoie. Nu sunt obligaţi să o facă şi nu sunt obligaţi să acorde al 13-lea salariu tuturor angajaţilor. De asemenea, estimarea noastră este că se formează o pârghie de stimulare a firmelor de a nu se mai chinui să-şi ascundă profiturile prin diverse portiţe. Este posibil să crească încasările la nivel naţional", a spus Ludovic Orban.

La rândul său, deputatul Victor Paul Dobre, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în mediul privat lucrează 3,7 milioane de oameni şi estimarea este că în acest fel vor ajunge 2,7 miliarde de lei în plus la bugetul statului.

Liberalii au depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care permite salariaţilor din mediul privat să poată primi al 13-lea salariu înainte de Crăciun şi al 14-lea salariu înainte de concediu, motivând că, astfel, România s-ar alinia la realitatea europeană.

Potrivit iniţiativei, cele două salarii în plus ar urma să fie plătite de către companiile private din impozitul pe profit datorat statului, fără a depăşi plafonul de 20%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.