Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că va solicita schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului Renate Weber, ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020. El a adăugat că birourile permanente reunite se vor întruni miercuri pentru a stabili un plen reunit în care să fie discutată această propunere şi că trebuie găsită o soluţie şi pentru conducerea CNA, în contextul respingerii raportului de activitate al instituţiei pe anul 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Ca urmare a acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban, marţi la Parlament. 
 
Întrebat dacă partenerii de coaliţie au ajuns la o înţelegere cu privire la un nume pentru funcţia de Avocat al Poporului, Ludovic Orban a răspuns: „Vom face publică această propunere după ce se vor finaliza procedurile de revocare”.
 
„Mâine (miercuri - n.r.) dimineaţă am decis împreună cu doamna preşedinte al Senatului Anca Dragu să convocăm birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a completat preşedintele Camerei.
 
Chestionat despre faptul că Renate Weber acuză faptul că votul de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului nu au ca efect demiterea ei din funcţie, Orban a replicat: „Acesta e un subterfugiu procedural. Noi am votat rapoarte ale comisiilor juridice care evidenţiază încălcări ale Constituţiei”. 
 
Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit de marţi, rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020 a fost respins de către Parlament.
 
În schimb, Avocatul Poporului a transmis că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale instituţiei încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.