Ludovic Orban a afirmat că anunţul vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova conform căruia România ar putea scăpa anul acesta de MCV este o recunoaştere a efortului şi a angajamentului Guvernului PNL, cât şi a actualei coaliţii de guvernare de a îndrepta legile justiţiei promovate de PSD în perioada 2017 - 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Salut anunţul făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, potrivit căruia România ar putea scăpa de MCV chiar anul acesta. Această veste reprezintă o recunoaştere a efortului şi a angajamentului Guvernului PNL, precum şi a actualei coaliţii de guvernare, de îndreptare a legilor justiţiei promovate de PSD în perioada 2017-2019 şi oprite prin Referendumul pentru justiţie din 2019 iniţiat de presedintele Klaus Iohannis.

Am transmis astăzi, în cadrul videoconferinţei cu vicepreşedintele Comisiei Europene, că România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, iar Guvernul format de noua coaliţie are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie.

Suntem extrem de preocupaţi în a asigura, prin dezbatere publică, parlamentară, o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului sistem de justiţie”, a scris Ludovic Orban miercuri pe Facebook.

Vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jurova pentru valori europene şi transparenţă a declarata, pentru Radio România Actualităţi, că în acest an România ar putea încheia cu MCV.

„Lucrăm pe două linii diferite. Pe MCV vom emite un raport probabil în vară şi care va reflecta ultimele evoluţii în derulare, inclusiv legile pe care le-am menţionat. În acelaşi timp, adunăm date şi pentru raportul privind statul de drept care va fi publicat în iulie. Dacă totul merge bine anul acesta şi dacă vedem transpuse în realitate recomandările din MCV legate de legile justitiei, mecanismul ar putea fi încheiat iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evalueată numai în contextul raportului privind statul de drept ca toate celelalte state membre. Acesta este şi planul meu pentru că aş vrea o standardizare a proceselor de evaluare în toate statele membre şi să punem capăt MCV, un mecanism vechi de 13 ani şi care este un exerciţiu ieşit din comun, nu ca cel normal pe care l-am pornit cu evaluarea statului de drept în toate ţările membre”, a afirmat Jourova întrebată dacă MCV ar putea fi ridicat, dacă raportul privind statul de drept este unul bun anul acesta.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.