PSD e într-o situaţie foarte confortabilă. Se leagănă în baldachinul opoziţiei privind cu atenţie şi fără niciun pic de îngrijorare la erodarea dreptei. Cu excepţia unor mârâieli la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, PSD aproape că n-a deranjat puterea anul acesta, dar tot a reuşit să crească în intenţie de vot. Oricât de paradoxal sună, miza lui Marcel Ciolacu e să ţină la guvernare actuala coaliţie încă trei ani, pentru a ataca din opoziţie cele patru rânduri de alegeri din 2024, un an care, dacă se menţine trendul actual, se anunţă roşu în sondajele de opinie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adevărata problemă a PSD e cu AUR. Până în 2024, PNL şi USR PLUS vor miza pe mesajul PSD + AUR = love, singura spaimă care mai poate mobiliza la vot electoratul de dreapta, un electorat exigent, care nu ezită să îşi arate nemulţumirea faţă de actuala guvernare.

Pe scurt, Marcel Ciolacu are trei obiective: să ţină PNL şi USR PLUS la putere, să ia distanţă faţă de AUR şi să înveţe câteva cuvinte în limba maghiară, pentru orice eventualitate. Nu ştii când se răzgândeşte UDMR.

Deşi n-are nici de câştigat, nici de pierdut, Ludovic Orban are cele mai mari emoţii la moţiune. Orice trădare din tabăra PNL va fi speculată de Florin Cîţu şi decontată personal de Ludovic Orban la congresul din toamnă. Chiar şi un singur vot împotriva propriului guvern va arunca PNL în era Dragnea. Dar cum Orban a văzut şi a simţit multe trădări în politică, a decis să-i ţină în ţarc pe parlamentarii liberali. Paranteză: coaliţia nici măcar pe acest subiect mărunt nu a reuşit să ajungă la un consens din start. Ludovic Orban a anunţat că parlamentarii PNL nu vor vota deloc moţiunea  - tocmai pentru a evita suspiciunile de trădare - în timp ce Dan Barna a spus că aleşii USR PLUS vor vota împotrivă. Apoi Barna s-a răzgândit: a decis că aleşii USR vor sta tot în bănci, eventual cu mâinile la spate. E, de fapt, o sinteză a primelor 6 luni de guvernare.

Premierul Florin Cîţu poate să lipsească de la votul din Parlament şi tot rămâne la Palatul Victoria. Pentru el, adevărata moţiune de cenzură va fi congresul PNL din luna septembrie. Dacă va câştiga, va fi candidatul partidului la prezidenţiale. Dacă pierde în faţa lui Orban, va pleca la pensie politică anticipată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.