Fostul deputat USR Oana Bîzgan, iniţiator al legii care pedepseşte hărţuirea pe stradă la adresa femeilor, susţine că această problemă nu este una a femeilor, ci a întregii societăţi româneşti. Ea consideră că ”legile nu discriminează între femei şi bărbaţi de cele mai multe ori, însă aplicarea acelor legi de cele mai multe ori se face într-o manieră extrem de inegală şi aşa-numitele bariere informale există la orice pas”. Bîzgan precizează că s-au dat ”câteva mii” de amenzi după adoptarea legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă nu mă înşel, şapte din zece (femei  n.r.) nu se simt în siguranţă pe stradă, chiar dacă nouă ne place, ca naţie, să ne lăudăm că suntem una dintre cele mai sigure ţări din Europa. Dacă siguranţa înseamnă că tolerăm mult mai mult violenţă şi că o raportăm mult mai puţin decât alte ţări, da, cu siguranţă, dacă asta este ceea ce considerăm noi că este sigur, cu siguranţă că suntem top în Europa. Însă, dacă ne uităm mai bine în cifre, în modul în care societatea nu numai că vorbeşte, dar şi acţionează în România, vedem foarte clar că legile nu discriminează între femei şi bărbaţi de cele mai multe ori, însă aplicarea acelor legi de cele mai multe ori se face într-o  manieră extrem de inegală şi aşa-numitele bariere informale există la orice pas”, a afirmat fostul parlamentar USR, duminică, în emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima Tv.  

Oana Bîzgan spune că această situaţie ”este rezultatul inacţiunii noastre ca societate” şi că reprezintă o problemă care este nu doar a femeilor, ci a întregii societăţi.  

Ea consideră că nu doar femeile, ci toate persoanele care asistă la acte de hărţuire trebuie să ia atitudine, însă în condiţii de siguranţă.  

”Sunt femeie şi, prin definiţie, am fost abuzată foarte des în România. Foarte multe femei, la orice nivel al societăţi – vreau să terminăm cu ideea că doar o anumită categorie socială este abuzată, sau doar o anumită categorie socială abuzează -  acest efect este omniprezent în toată societatea noastră şi nimeni şi nimic nu este protejat de astfel de evenimente. (...) Avem o problemă sistemică în societate”, mai spune fostul parlamentar. 

În ceea ce priveşte legea care pedepseşte hărţuirea stradală, pe care a iniţiat-o când era deputat, Oana Bîzgan a povestit că ”a fost extrem de dificil” ca proiectul să fie adoptat pentru că ”nimeni nu considera că este nevoie”, ea arătând că a fost nevoie de un an şi opt luni pentru ca iniţiativa să să devină lege.  

Bîzgan a explicat că a avut parte de ”susţinere foarte importantă” de la unii lideri politici, dar s-a lovit şi de opoziţie din partea altora, atunci când a propus proiectul.  

Bîzgan a vorbit şi despre efectele legii pe care a propus-o şi susţinut-o, ea arătând că ”poliţiştii au acordat câteva mii bune de amenzi” pentru hărţuire stradală, amenda minimă fiind de 3.000 de lei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.