Senatorul UDMR Novak Csaba Zoltan spune că maghiarii din România nu se pot raporta la ziua de 1 Decembrie la fel ca majoritatea românească, pentru ei fiind o pierdere majoră, dar crede că Ziua Naţională a României trebuie să reprezinte un moment important al respectului între majoritate şi minoritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Novak Csaba Zoltan a spus, în discursul său de la şedinţa solemnă a Parlamentului, că ziua de 1 Decembrie a reprezentat un moment de cotitură pentru comunitatea maghiară. 
 
"Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este un reper important pentru noi toţi, cetăţeni ai acestei ţări, un reper la care ne raportăm indiferent de apartenenţa noastră politică, socială, etnică sau religioasă. Momentul 1 Decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru comunitatea maghiară din România. A fost momentul în care maghiarii din Transilvania au devenit dintr-o naţiune majoritară, o comunitate minoritară”, a spus senatorul UDMR.
 
El a menţionat că maghiarii au fost un factor important în evoluţia României. 
 
"Este un moment bun în care putem evalua tot ceea ce am reuşit să înfăptuim din acest proiect de ţară. Este vorba despre un proiect comun, un proiect al românilor, maghiarilor, al tuturor cetăţenilor acestei ţări. Deşi sunt unii care neagă acest fapt istoric, comunitatea maghiară a fost şi este şi astăzi un factor important în evoluţia acestei ţări, în procesul construirii României moderne”, a mai transmis Novak Csaba Zoltan.
 
El consideră vitală punerea în practică a unor sisteme instituţionale funcţionale în educaţie, cultură, economie, administraţie publică pentru asigurarea dezvoltării comunităţii maghiare.
 
"Oare România de astăzi îndeplineşte toate cerinţele şi îndatoririle faţă de cetăţenii săi, faţă de comunităţile etnice, religioase şi alte categorii sociale? Oare cât şi în ce măsură s-au mai materializat promisiunile cuprinse în rezoluţia de la Alba Iulia? Cei care au luptat ani de-a rândul pentru emaniciparea românilor din Transilvania ar considera un lucru normal faptul că unii colegi încearcă să obţină capital politic prin obstrucţionarea funcţionării Liceului romano-catolic din Târgu Mureş? Este vitală punerea în practică a unor sisteme instituţionale funcţionale în domeniile educaţie, cultură, culte religioase, administraţie publică şi economie care să asigure într-o manieră solidă dezvoltarea comunităţii maghiare din România” a mai afirmat senatorul UDMR.
 
El mai crede că 1 Decembrie trebuie să fie şi o zi a respectului între majoritate şi minoritate. 
 
"Maghiarii din România nu se pot raporta la această zi la fel ca majoritatea românească pentru că ceea ce românii consideră ca fiind unirea dezideratului lor naţional pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră. Dar, în acelaşi timp, respectăm toate aceste momente importante, oferim şi dorim respect. Cred cu tărie că 1 Decembrie trebuie să fie şi un moment important al respectului între majoritate şi minoritate”, a mai declarat Novak Csaba Zoltan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.