Liderul deputaţilor USR, Nicuşor Dan, a declarat luni, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România au sesizat la Curtea Constituţională proiectul de modificare a art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A fost depusă la registratura Senatului cu mici emoţii, că se termina programul", a afirmat Nicuşor Dan.

Întrebat câţi senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a spus că în jur de „şapte sau opt, nouă sau zece".

Deputatul a susţinut că aspectele de neconstituţionalitate pe care USR le-a invocat în sesizarea la Curtea Constituţională vizează principiul bicameralismului şi tratatele internaţionale la care România este parte.

„În formularea nouă dispar două lucruri - dispar relaţiile comerciale (...) şi sintagma relaţii de muncă. Deci, în momentul de faţă, conflictul de interese este conflict de interese doar dacă este între rude până la gradul doi. Motivele de control de constituţionalitate pe care le-am invocat sunt în esenţă două - principiul bicameralismului care spune că între cele două Camere ale Parlamentului o versiune a legii nu trebuie să fie substanţial diferită (...) şi faptul că Constituţia spune că tratatele internaţionale la care România este parte sunt parte din dreptul intern şi prevalează în faţa dreptului intern. (...) Vorbind grosier, după legea asta, dacă cineva ajunge primar, şi dă un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese - asta este schimbarea în termeni populari", a completat Nicuşor Dan. 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 187 de voturi „pentru, 79 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»".

Totodată, deputaţii jurişti au decis retragerea amendamentului lui Marton Arpad, care introducea noţiunea de „prejudiciu de interes public”.

Amendamentul lui Marton Arpad avea următorul cuprins: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Marton Arpad a declarat, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, că renunţă la acest amendament deoarece „nimeni nu a înţeles nimic”.

„Eu renunţ la acest amendament (...) pentru că se pare că nu a înţeles nimeni nimic deşi eu am găsit şi în dicţionarul explicativ juridic, am găsit şi în doctrină şi ce înseamnă prejudiciu şi interesul public şi ce ar însemna prejudiciul interesului public. Eu înţeleg grija unora de a nu prejudicia interesul public prin astfel de formulări. Dar de aici până la a enunţa cum că această sintagmă a fost introdusă aici pentru a se putea angaja rudele la cabinetele parlamentare este o cale lungă”, a afirmat Marton Arpad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.