Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, luni, la recepţia oferită de Ambasada Republicii Franceze în România, cu prilejul Zilei Naţionale, că din punct de vedere cultural, România rămâne nu doar o ţară francofonă, ci şi o ţară francofilă prin natura sa, francofonia fiind o parte vitală din identitatea noastră externă şi o legătură vie, trainică, între generaţii.
”Anul acesta, România şi Franţa sărbătoresc 145 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte. Este un prilej de reflecţie şi de apreciere pentru o prietenie adânc înrădăcinată, consolidată de valori comune şi de afinităţi culturale profunde. De la sprijinul acordat în procesul de modernizare a României în secolul al XIX-lea până la solidaritatea manifestată în momentele de cotitură din Decembrie 1989 sau la susţinerea fermă a integrării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO, Franţa a fost mereu prietenă şi parteneră apropiată a României”, a spus preşedintele în discursul susţinut la recepţia oferită de Ambasada Republicii Franceze în România, cu prilejul Zilei Naţionale.
Preşedintele Nicuşor Dan a arătat că relaţia dintre România şi Franţa este astăzi fundamentată pe un Parteneriat Strategic solid şi cuprinzător.
”Puterea acestui parteneriat se află în valorile pe care le susţinem: consolidarea proiectului european, democraţie, apărarea statului de drept, securitate şi prosperitate pentru cetăţenii noştri, precum şi protejarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Aceste valori comune dau substanţă şi stabilitate cooperării noastre”, a subliniat şeful statului.
Nicuşor Dan a mai afirmat că un pilon esenţial al relaţiei noastre bilaterale îl reprezintă comunitatea românească din Franţa.
”Sunt sute de mii de români care contribuie semnificativ la viaţa socială, economică şi culturală a Franţei. Prin integrarea lor, prin munca depusă cu dăruire şi prin crearea de contacte interumane, românii din Franţa constituie un veritabil liant între cele două naţiuni”, a spus el.
Preşedintele a menţionat că, din punct de vedere cultural, România rămâne nu doar o ţară francofonă, ci şi o ţară francofilă prin natura sa, francofonia fiind o parte vitală din identitatea noastră externă şi o legătură vie, trainică, între generaţii.
”Schimburile culturale şi educaţionale dintre România şi Franţa sunt un exemplu elocvent al acestei conexiuni profunde. Cred că avem câteva zeci de exemple astăzi aici. Astăzi, parteneriatul româno-francez se exprimă şi printr-o colaborare excelentă în domeniul securităţii. Franţa joacă un rol esenţial în apărarea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin conducerea Grupului de Luptă desfăşurat pe teritoriul României. Salut prezenţa militarilor francezi care sunt cu noi în seara aceasta. Suntem recunoscători pentru contribuţia constantă a Franţei la securitatea comună europeană şi euroatlantică. În domeniul economic, relaţia noastră bilaterală este dinamică şi promiţătoare. Franţa este un important investitor şi partener comercial al României şi îmi doresc să lucrăm împreună pentru a creşte aceste investiţii, în aceeaşi măsură în care suntem interesaţi să sprijinim antreprenorii români care activează sau doresc să intre pe piaţa franceză”, a afirmat el.
”În încheiere, vreau să subliniez dialogul politic excelent dintre România şi Franţa şi coordonarea strânsă pe care o avem în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, şi să mulţumesc încă o dată pentru sprijinul Franţei în parcursul nostru de accedere la OCDE. Avem o viziune care coincide: o Europă mai unită, mai rezilientă şi mai deschisă către cetăţeni. România şi Franţa vor continua să lucreze împreună pentru promovarea păcii, a democraţiei, a securităţii şi a dezvoltării durabile. La mulţi ani prieteniei dintre România şi Franţa! Vive la France! Vive l’amitié franco-roumaine!”, a spus preşedintele în finalul discursului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.