Deputatul Nicu Fălcoi, propus de USR pentru portofoliul Apărării, a primit aviz negativ, marţi, în comisiile de Apărare din Parlament, cu 8 voturi pentru, 15 împotrivă, 13 abţineri. El i-a răspuns, marţi, în cadrul audierii, preşedintelui PNL Florin Cîţu care afirmase că USR nu mai susţine, prin programul de guvernare, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, menţionând că este vorba despre o ”cutumă” care nu trebuie neapărat precizată în document.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Cîţu a afirmat, după o întâlnire cu parlamentarii PNL, în care s-a stabilit că liberalii se vor abţine la vot, în audierile din comisii, pe Cabinetul USR, că a aflat, cu surpriză, de la ministrul Apărării, domnul Ciucă, că în programul de guvernare al Guvernului Cioloş apărea că nu mai primeşte 2%.

”O primă încălcare a relaţiei noastre cu NATO şi a promisiunii pe care o avem pentru a creşte sau pentru a păstra acest procent în Guvern”, spunea Cîţu.

În replică, Nicu Fălcoi a arătat că în programul de guvernare există la Capitolul Apărare modernizarea Armatei şi păstrarea  în parametrii stabiliţi în context NATO.

”Din ultimii ani, încă din 2016, fiecare Guvern a ţinut să spună chestia cu 2%, este deja o cutumă, este deja stabilit, ca un acord politic între toate partidele din România şi nu mai trebuie sa vorbim despre asta, poate să vorbim de creşterea cu mai mult de două procente”, a spus Fălcoi.

 
Propunerea USR pentru funcţia de Apărare a vorbit şi despre legile siguranţei naţioonale, el apreciind că rescrierea acestora în concordanţă cu vremurile în care trăim este necesară, pentru a veni cu aceste legi cât mai repede în Parlament. 

Despre impozitarea pensiilor militarilor, Fălcoi a spus că nu susţine acest proiect, pentru că introduce o altă nedreptate.

”Ar însemna să aducem pensia unui general la pensia unui plotonier. E nevoie de reforma întregului sistem de pensi, inclusiv cea a pensiilor militarilor trebuie refăcută”, a menţionat el. 

Despre restructiurarea industriei de apărare, Nicu Fălcoi a arătat că a avut multe discuţii cu Claudiu Năsui, care este preocupat de restructurarea industriei de Apărare, şi a făcut eforturi pentru a pune CA-uri competente în societăţile care ţin de Romarm şi în cadrul Romarm.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.