Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că membrii comisiei recomandă plenului să nu voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, în condiţiile în care semnarea celor două contracte care fac obiectul dosarului a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu în legea DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În art. 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat deputatul PSD.

Întrebat de ce anul trecut, când Comisia juridică a dat un aviz pozitiv pentru încuviinţarea urmăririi penale, nu s-a sesizat această neconcordanţă, Eugen Nicolicea a spus: „Probabil persoanele implicate, mă refer acum Parchet, avocat şi colegi de-ai mei nu au sesizat acest lucru”.

De asemenea, întrebat dacă nu este o situaţie discriminatorie faţă de celelalte persoane care sunt cercetate în acest dosar, social-democratul a răspuns negativ.

„Vă trimit la definiţia discriminării: punerea unei persoane într-o situaţie de inferioritate faţă de alte persoane aflate în aceeaşi situaţie. Celelalte persoane la care face referire (procurorul general – n.r.), dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate faţă de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot fi comise decât de miniştri”, a răspuns preşedintele Comisiei juridice.

Chestionat în continuare dacă decizia Comisiei juridice este corectă din punct de vedere moral, deputatul a susţinut că ar fi imoral să se aprobe o solicitare greşită.

„Da, este o decizie corectă, ea se referă la solicitare. Dacă solicitarea este greşită nu poţi să o aprobi şi dacă aprobi o solicitare greşită ar fi imoral”, a conchis Eugen Nicolicea.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.
 
Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.
 
Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.
 
Anterior datei de 2 decembrie 2004, abuzul în serviciu era prevăzut în Codul penal, dar nu era de competenţa DNA, ci a Parchetului General.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.